VAŠINGTON – Njujork je postao prva država koja je zabranila upotrebu aromatizovanih elektronskih cigareta, nakon skoro 400 slučajeva ozbiljnih bolesti povezanim sa udisanjem pare iz njih, koje su zabeležene u SAD, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America – VOA).

Služba za javno zdravlje u Njujorku odobrila u utorak zabranu nakon preporuke guverenera Endrjua Kuoma.

“Neporecivo je da kompanije namerno koriste ukuse poput žvakaće gume, Kapetana Kranča i šećerne vate kako bi pridobili mlade ljude da se zakače za elektronske cigarete”, rekao je Kuomo. “To je kriza javnog zdravlja i danas joj je kraj”, dodao je on.

Zabrana u Njujorku odmah stupa na snagu. Biće dozvoljena prodaja elektronskih cigareta samo sa ukusom duvana i mentola.

Savezna država Mičigen je takodje odobrila zabranu ukusa, ali ta mera još uvek nije stupila na snagu. Druge američke savezne države takodje razmatraju takvu zabranu.

Američki centri za kontrolu bolesti i prevenciju aktivirali su hitne mere kako bi se pozabavili nedavnom rastućom pojavom bolesti pluća, za koje su okrivljene elektronske cigarete.

Širom SAD ima gotovo 400 potvrdjenih i sumnjivih slučajeva, uključujući najmanje šest smrtnih slučajeva.

Elektronske cigarete prodaju se kao bezbednija opcija od običnih duvanskih cigareta. Američke sanitarne službe upozorile su najvećeg proizvodjača elektronskih cigareta, JUUL-a, da ne upotrebljava takve tvrdnje, pošto one još nisu dokazane.


Beta