NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno veće će danas (subota, 28.09.2019) obeležiti Dan Bošnjaka.

Program počinje u 19:00 časova u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog veća u Novom Pazaru.

U okviru programa obeležavanja Veće organizuje i otvaranje izložbe slika sa likovne kolonije „Sjenica 2019“. Program obeležavanja je otvoren za javnost i snimanje.

Bošnjačko nacionalno veće je na svojoj poslednjoj sednici donijelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni blagdan koji će nositi naziv – Dan Bošnjaka.

Na zasjedanju Prvog svebošnjačkog sabora, održanom u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija o vraćanju istorijskog imena Bošnjak umesto dotadašnjeg naziva – Musliman.

Protest pod nazivom „Pravda za Eda“ biće održan danas, ispred Policijske uprave u Novom Pazaru, a polazi od “sebilja” u ulici 28. novembra u 15 časova.

Organizatori navode da je razlog okupljanja poslednji slučaj prebijanja građanina Edina Hadžovića od strane pripadnika interventne jedinice u jednom novopazarskom lokalu.

Među zahtevima ovog prtesta je i hitna i neodložna lustracija, da se zločinci odvoje od normalnih policajaca, kao i usaglašavanje nacionalne strukture zaposlenih u policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim službama i državnim organima sa nacionalnom strukturom u sandžačkim opštinama.

Organizatori napominju da je to građanski protest na kojem će učestvovati studenti, svi ugnjetavani i napadnuti pojedinci, građani, sindikati, lokalni pokreti i inicijative.