ZAGREB – Novinar hrvatskog portala Index, Gordan Duhaček, pušten je iz pritvora nakon saslušanja tokom kojeg je proglašen krivim zbog vređanja policije, zbog čega će morati da plati kaznu od 754 kune (oko 12.000 dinara).

Policija je saopštila da je Duhaček priveden jer se nije odazvao ranijem policijskom pozivu, a nakon što su utvrdili da se na prijavljenoj adresi ne nalazi već duže vreme.

Duhačeka terete zbog dva tvita, jednog u kojem je napisao ACAB (“All cops are bastards”) i drugog u kojem je satirično obradio domoljubnu pesmu “Vila Velebita”.

“Terete me za jedan tvit na kojem piše ACAB. A druga stvar, tereti me jer sam iz zezancije satirički objavio verziju Vile Velebita koja se odnosi na fekalije koje se izlivaju u Jadran. Tu sam optužen zbog vređanja moralnih osećaja građana, uvredila ih je prerada stare pesmice koju niko ne peva”, kazao je Duhaček.

Presuda za satiričnu obradu pesme Vila Velebita, piše portal – tek će biti doneta.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da Duhaček nije priveden zbog svojih objava na tviteru već zato što se nije odazvao na poziv policije, naglasivši da tu nema nikakvog zastrašivanja novinara.

“Svaki građanin ima obavezu da se javi na poziv policije, tako i on, bez obzira koji posao obavlja”, rekao je Božinović novinarima u sedištu HDZ.

Naglasio je da je policija postupala u okviru svojih nadležnosti.

Naveo je i da je Duhaček danas bio na Prekršajnom sudu, gde je za delo omalovažavanja policijskih službenika proglašen krivim, a za drugo će biti izrečena konačna odluka u narednih nekoliko dana.

Božinović je naveo da je Duhaček izveden pred Prekršajni sud jer nema prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Tanjug