PODGORICA – Atlas Grupa i njen predsednik Duško Knežević će proširiti arbitražni zahtev prema državi Crnoj Gori, usled nedavne sudske odluke o blokadi njihove imovine u Crnoj Gori, saopštila je danas Atlas Grupa.

Oni su po savetu njihovog pravnog tima, polazeći od, prema njihovoj tvrdnji, nezakonite blokade imovine, pripremili proširenje arbitražnog procesa i odštetnog zahtjeva za dodatnih 200 miliona evra.

Atlas grupa je ranije saopštila da je pokrenula medjunarodnu arbitražu I da traže da im država Crna Gora plati 500 miliona eura štete.

“To je iznos štete koju Atlas Grupa i Duško Knežević lično trpe zbog nezakonitih odluka crnogorskih institucija. Iako i pored obimnih istraga Atlas Grupe do danas nije doneta niti jedna presuda, niti održano ročište na kome bi se razmatrali bilo kakvi dokazi, sud je donio odluku o tome da se blokira imovina. To direktno onemogućava da kompanije iz sistema Atlas Grupe normalno posluju. Smatramo da je takva odluka utemeljena na interesima, a ne na pravu”, navodi se u saopštenju.

Sudija za istragu odlučio je da privremeno blokira imovinu crnogorskog biznismena Duška Kneževića i njegovih kompanija.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević ranije je podnela predlog za odredjivanje privremene mere zabrane upravljana imovinom kompanija, čiji je Knežević stvarni ili “skriveni” vlasnik.

Duška Kneževića, odbeglog bizismena koji se trenutno nalazi u Londonu, Specijalno tužilaštvo tereti da je na čelu organizovane kriminalne grupe. Ta grupa je navodno počinila više krivičnih dela i zloupotreba u privrednom poslovanju kako bi za sebe pribavila materijalnu korist.

Blokirana je ogromna imovina koju imaju Kneževićeve kompanije u Crnoj Gori, od hotela, preko stanova i zemljišta, do poslovnih prostora. Blokirane su i akcije koje Knežević ima u brojnim kompanijama.

Beta