BEOGRAD – Završeno je čišćenje 500 kubika smeća sa jedne od najvećih divljih deponija, koja se nalazila u Ripnju, nakon što je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić naložio hitno uklanjanje otpada prilikom prošlonedeljne posete.

Radnici JKP “Gradska čistoća” imali su puno posla tokom prethodnih dana, s obzirom na to da je reč o mestu na kome su stanovnici okolnih naselja godinama ostavljali pune kese otpadaka, stari nameštaj i dotrajale električne uređaje.

Gradonačelnik Beograda je rekao da je zadovoljan novim izgledom očišćenog prostora i apelovao na građane da ovo mesto održe čistim i ne odlažu ponovo otpad.

Radojičić je istakao da neodrživo i nesavesno odlaganje otpada ima višestruke negativne efekte – ne samo da su deponije izvor zaraza već i dovode do zagađivanja vode, vazduha, a pre svega, zemljišta.

Takođe, na ovakvim lokacijama se proizvodi metan, otrovni gas, koji na direktan način utiče na zdravlje ljudi, ali i na stvaranje efekta staklene bašte i klimatske promene.

“Nažalost, da bi se ovo zemljište ponovo upotrebljavalo i oporavilo za proizvodnju hrane, potrebne će biti godine. Zato je bitno da se ponovo ovde ne stvori deponija, već da nastavimo da ulažemo u prečišćavanje ovog zemljišta, kako bi se prostor opet koristio za poljoprivredu ili neku drugu namenu, a ne kao smetlište”, poručio je Radojičić, a navodi se u saopštenju Gradske uprave.

On je istakao da je važno da se pokaže odgovornost i zato je zamolio građane da čuvaju čistoću prostora.

“Prethodna iskustva nam govore da to u prošlosti nije bio slučaj, jer kada se deponije očiste, vrlo brzo se posle toga ponovo donosi smeće i problem se ponavlja”, rekao je Radojičić i dodao da je važno da se u ovom domenu sprovodi kaznena politika.

Gradonačelnik je naglasio da sličnih deponija u Beogradu ima između 40 i 50, a da će Grad u narednom periodu uložiti veliki napor u rešavanje problema “divljih” deponija.

Radojičić je rekao da u Ripnju živi više od 15.000 ljudi, a naselje obiluje zelenilom, te da je zato čišćenje važno za očuvanje prirodnog bogatstva tog dela grada.

On je dodao da je “Gradska čistoća” ove godine rešila problem odlaganja oko 7.500 kubnih metara otpada, a Grad je za tu namenu opredelio oko 10 miliona dinara.

Tanjug