KRUŠEVAC – Pred Višim sudom u Kruševcu danas je održano pripremno ročište u predmetu napada koji se prošlog novembra dogodio na tadašnjeg lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, Bobana Jovanovića i jednog policajca, a glavni pretres je zakazan za 29. oktobar.

“Iz drugog puta je održano pripremno ročište. Tužilac je izložio optužnicu i predložio dokaze. Kao punomoćnik oštećenih Jovanovića i Stefanovića saglasio sam se sa predloženim dokazima. U opticaju je da se sasluša 18 lica. Optuženi i oštećeni bi trebalo da se saslušaju 29. oktobra, za kada je zakazan glavni pretres”, rekao je novinarima advokat Ivan Ninić, zastupnik dvojice oštećenih.

Ninić je kazao da je zabrinjavajuće što se jedan od opuženih M.Š. danas nije pojavio, odnosno nije obavestio sud o razlozima nepojavljivanja, dodajući da je njegov branilac obavestio sud da mesec dana sa njim nema nikakvog kontakta.

“To je pomalo čudna procesna situacija i može da oteža dalji tok postupka jer ne znamo gde se čovek nalazi. Sudija je zbog njegovog nepojavljivanja izdala naredbu Policijskoj upravi Kruševac za njegovo privodjenje na dan sledećeg ročišta”, kazao je Ninić.

Objasnio je da, ukoliko policija tog dana ne bude našla optuženog na adresi, neće biti procesnih uslova za održavanje narednog ročišta.

Napomenuo je da u sudnici uopšte nije bilo politike, nakon što je advokatica Jovana Vučković Pejčić, zastupnica sve trojice optuženih, u izjavi medijima apelovala da se “političke promocije izmeste iz postupka”.

“Održano je pripremno ročište. Mi smo u skladu sa zakonom održali pripremni pretres, dali predloge dokaza, dvojica prisutnih optuženih su se izjasnila o svim navodima iz optužnice. Ja očekujem i apelujem da se političke promocije izmeste iz ovog postupka i da on ostane u sudu gde mu je i mesto”, kazala je novinarima advokatica Jovana Vučković Pejčić.

Kruševačko Više javno tužilaštvo je krajem marta podiglo optužnicu protiv M.Š, M.Ž. i D.G. zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu na štetu Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, a osumnjičeni M.Š. i krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene delatnosti.

Tadašnji lider Levice Srbije Borko Stefanović i još nekoliko lica napadnuti su 23. novembra u kruševačkoj Mesnoj zajednici “Rasadnik” pred početak tribine Saveza za Srbiju.

Nedelju dana kasnije lideri tog političkog saveza održali su u Kruševcu tibinu i protestnu šetnju pod sloganom “Stop krvavim košuljama”, a početkom decembra i protest u Beogradu, koji je potom prerastao u proteste koji se do danas održavaju jednom nedeljno pod sloganim “Jedan od pet miliona”.

Beta