ANKARA – Organizacija islamske saradnje (OIC) održaće sutra vanredni sastanak na kome će se razgovarati o najavi Izraela da anektira područja Zapadne obale, saopštilo je danas tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je u utorak da će anektirati Jordansku dolinu, deo okupirane Zapadne obale koju je Izrael zauzeo 1967, a koju Palestinci žele kao deo svoje države, preneo je Rojters.

Bliskoistočne i evropske zemlje izrazile su zabrinutost zbog tog plana, za koji je Netanijahu rekao da će ga sprovesti ako pobedi na izborima sledeće nedelje.

Arapski ministri inostranih poslova osudili su plan u utorak kao agresiju koja potkopava bilo kakve šanse za mirovno rešenje sa Palestincima.

U saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova navedeno je da će se OIC

sastati u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, da bi se razgovaralo o Netanijahuovoj nameri da anektira dolinu Jordana i nelegalna naselja na Zapadnoj obali.

Oko 65.000 Palestinaca i 11.000 izraelskih naseljenika živi u dolini Jordana u području severno od Mrtvog mora, prema podacima izraelske humanitarne grupe Btselem.

Tanjug /Foto :Tanjug – D. Goll