PRIJEPOLJE – Predsednik opštine Dragoljub Zindović potpisao je u utorak rešenje o raspodeli 9 miliona dinara iz opštinske kase za sufinansiranje medijskih projekata u 2019. Time je potvrđen predlog nadležne Кomisije da pare dobije deset medija iz Prijepolja, Nove Varoši, Priboja, Užica i Novog Pazara.

Najviše para, kao i lane, otići će medijskim kućama iz Novog Pazara bliskim funkcioneru te opštine Samiru Tandiru, preko 3 miliona dinara. Među medijima iz Prijepolja, na čelu liste po visini opredeljene sume sa 700.000 dinara nalazi se malo poznati portal Prijepolje info, Mirjane Teodorović, sa projektom „Informisanje javnosti o aktivnostima lokalne samouprave sa osvrtom na poljoprivredu i seoski turizam – šanse razvoja opštine Prijepolje“. Odlučeno je i da se sa po 500.000 dinara finansijski pomognu projekati PP Medie, “Prijepolje kroz naš objektiv”, Polimlja, “Društvena mreža – Polimlje” i TV Forum, “ Predstavljanje poljoprivrednih, turističkih i energetskih potencijala opštine Prijepolje”.

Tročlana komisija, u sastavu Dragan Ljeljen iz Priboja (medijski radnik), Sead Trtovac iz Novog Pazara (medijski radnik) i Dženis Šaćirović iz Novog Pazara (medijski radnik), ocenila je da projekat televizije “Priboj” pod nazivom „Prijepoljski mozaik“ treba sufinansirati sa 2.860.000 dinara. Televizija “Sandžak” iz Novog Pazara moći će da računa za projekat “Prijepoljska hronika 3” na 2.310.000. dinara, dok je za Sandžačku novinsku agenciju Sana na ime projekta “Prijepoljske multimedijalne novine” izdvojeno 500.000 dinara. Treći medij iz Novog Pazara koji je podržan od strane Komisije je “Glas Islama” za projekat “Feljton:Kulturna blaga muslumana iz Prijepolja”, oni će moći da računaju na 450.000 dinara. Odlučeno je i da se sa 560.000 dinara finansijski pomogne i projekat užičke TV „Pet“, “Sport u Prijepolju”. Spisak medija sa strane zaokružuje novoosnovana novovaroška televizija „TV Zlatar“ za projekat “Zlatarska hronika“ sa 120.000 dinara.

Na polovinom juna raspisanom opštinskom konkursu za sufinansiranje medija prijavljeno je ukupno 25 projekata televizija, radija, novina, agencija i portala iz gotovo svih delova Srbije. U njihovom fokusu bile su raznolike teme, od zumiranja turističkih potencijala, poljoprivrede, ekologije, preko zdravstva, kulture, narodne baštine, do energetike.

Zanimljiv je podatak da među medijskim uposlenicima u Novom Pazaru nisu poznata imena dvojice članova komisije koji su predstavljeni kao medijski radnici. Pretragom imena Sead Trtovac i Dženis Šaćirović na internetu dolazi se do osoba koje su uposlenici Internacionalnog univerziteta, a ne do bilo kakvih novinskih tekstova ili drugih novinarskih autorskih dela čiji su oni tvorci.

PP Media/ RTVNP