PODGORICA – Poslednje optužbe predsednika Atlas Grupe, Duška Kneževića, o postojanju korupcije u crnogorskom tužilastvu školski su primer za parlamentarnu istragu, koja mora da donese rezultate, jer je ugrožen legitimitet na kojem počivaju pregovori za poglavlja 23 i 24, ističu stručnjaci.

Traženi biznismen Duško Knežević je u nedelju objavio audio-snimak telefonskog razgovora sa sekretarom u Tužilaštvu Nenadom Vujoševićem na kome se čuje kako sekretar govori da je uzimao novac od biznismena i davao ga Vrhovnom državnom tužiocu (VDT) Ivici Stankoviću.

Stanković je kazao da se radi o pokušaju diskreditacije i pozvao nadležne da utvrde istinu, dok je specijalni državni tužilac (SDT) Milivoje Katnić rekao da zasada neće saslušati Stankovića i da nema dokaza da je sa Vujoševićem “komunicirao u vezi sa tim pitanjem”.

Advokat Velija Murić, koji je ranije bio zainteresovan za mesto u Tužilačkom savetu, smatra da istraga mora da pokaže rezultate u što kraćem roku.

“Duboko politizovano i kadrovsko-partijski kontrolisano pravosuđe, opterećeno kriminalizovanim sumnjama koje ”kovertirane” ostaju bez pravnog epiloga, sve se više pretvara u institucije kojima se u dovoljnoj meri ne može verovati. Optužbe na račun VDT-a imaju specifičnu državnu težinu, jer su usmerene na najdržavniju instituciju, ali i ličnu jer je reč o obračunu lica koje je procesuirano i institucije koja se bavi krivičnim progonom”, rekao je Murić za podgoričke Vijesti.

Tanjug