NOVI SAD – U Arhivu Vojvodine u Novom Sadu večeras je otvorena multimedijalna izložba “Banska palata – priče iza priče” posvećena osamdesetogodišnjici izgradnje Banovine, jednog od arhitektonski najznačajnijih zdanja u Novom Sadu i Vojvodini, delo arhitekte Dragiše Brašovana.Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je na otvaranju izložbe da je priča o Banskoj palati – priča o političkoj, ekonomskoj, kulturnoj istoriji grada Novog Sada i Vojvodine, priča o državama koje su nastajale i nestajale.

“Banska palata je svedočila promeni granica, simbola, političkih sistema, ekonomskih uredjenja, socijalnih struktura, vrednosti. U prethodnih 80 godina na ovim prostorima promenilo se sedam državnih oblika, dva politička poretka i dva oblika društveno-ekonomskog uredjenja. Samo je Banska palata uvek stajala kao simbol moći i lepote”, rekao je Pastor.

On je istakao i da je istorija Banske palate, uvek i bez ostatka, priča o arhitekti Dragiši Brašovanu, koji je ostavio iza sebe veliki broj gradjevina koje služe na opšte dobro.

Izložbu je otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
Autorka izložbe je Ljiljana Dožić, a postavka je – kako je objašnjeno – rezultat decenijskog predanog rada na pretrazi fonda Arhiva Vojvodine i Muzeja Vojvodine i prikupljanju istorijskih fotografija koje su ustupili gradjani, a koje svedoče o procesu izgradnje Banske palate.

Zdanje Banske palate, odnosno Banovine kako je zovu u Novom Sadu, nekada je bilo sedište Dunavske banovine, a danas je sedište Pokrajinske vlade i Skupštine Vojvodine.

Izložba u Arhivu Vojvodine će biti otvorena do kraja oktobra.

Beta /Foto :Pixabay