PRIŠTINA – Zamenik premijera i ministar inostranih poslova Kosova u ostavci Bahdžet Pacoli je večeras izjavio da je Češka, kroz izjavu njenog ministra inostranih poslova Tomaša Petričeka, potvrdila snažnu podršku Kosovu kao nezavisnoj i suverenoj državi, kao i njegovom članstvu u EU, NATO i međunarodnim organizacijama.

„Naše prijateljstvo i partnerstvo je jako kao kamen. Pozivam sve da na padnu u zamku Beograda da šire vesti koje nemaju nikakve veze sa realnošću. Nema nikakvog povlačenja priznanja Kosova već samo put napred da Kosovo postane snažnije i ravnopravni deo međunarodne zajednice. Ja sam zahvalan mom kolegi Tomašu Petričeku za njegovu i podršku češkog naroda i Republike Češke“, napisao je Pacoli na fejsbuku.

Ministar spoljnih poslova Češke je danas izjavio kako njegova zemlja neće promeniti odnos prema nezavisnosti Kosova.

“Vlada Češke, koja je dogovorna za spoljnu politiku, nije promenila stav prema Kosovu ili o nekoj državi Zapadnog Balkana. Mi ćemo nastaviti da podržavamo dijalog između Srbije i Kosova i njihov putka Evropskoj uniji“, napisao je češki šef diplomatije na frejsuku odgovarajući tako na izjavu predsednika Češke Miloša Zemana, datu danas u Beogradu, da će preduzeti inicijativu za povlačenje priznanja Kosova od strane njegove Vlade.

Beta