BEOGRAD – Skupština Srbije počeće danas novu vanrednu sednicu na kojoj će poslanici razmatrati izmene Zakona o visokom obrazovanju, kojima je predviđeno da studenti koji su studije upisali do 10. septembra 2005. godine fakultete završe u naredne dve školske godine.

Propisivanjem novih rokova za završetak studija po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija, stvaraju se uslovi za studente koji do kraja školske 2018/2019. godine nisu uspeli da završe studije, to učine u narednom periodu u trajanju od dve školske godine.

Utvrđenim novim rokovima završetak tih studija predviđen je do kraja školske 2020/2021. godine, a za studente upisane na integrisane studije iz polja medicinskih nauka do kraja 2021/2022. godine.

Parlament će danas, pre početka rasprave o predloženom zakonu, glasati o tačkama dnevnog reda prethodne sednice.

Poslanici će se izjasniti o Predlogu zakona o dualnom modelu studija, Predlogu zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, izmenama i dopunama Zakona o patentima, Zakona o autorskim i srodnim pravima i Zakona o zaštiti topografija poluprovodnickih proizvoda.

Tanjug