BEČ – Tri i po nedelje pred prevrmene parlamentarne izbore u Austriji Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca saopštila je da je „hakovana“.

Stranka je obelodanila da im je ukradeno 1.300 gigabajta podataka.

„Cilj je bio da se utiče i manipulišu izbori”, tvrdi Kurc u izjavi bečkom dnevniku „Esterajh“.

Konkretno, reč je o serveru u centrali stranke u Beču, a kako “obavešteni krugovi” tvrde da je hakovan “hakovan” i pristupni nalog Kurca.

Nezvanično, u OVP sumnjaju da bi iza napada mogli biti ruski obaveštajni krugovi, ali i pristalice predsednika Turske, koji su i u prošlosti vršili sajber napade na OVP.

Kurc je rekao da zvaničcno ne želi da govori ko bi mogao stajati iza napada i da je angažovao eksperte da to reše, koji su i došli do prvih podataka.

„Napadači su 27.jula uspeli da prvi put upadnu u server OVP. Takođe su 11.avgusta uspeli da se infiltriraju u mrežne komponente i kompromituju ih. Tada su preuzeli kontrolu nad administratorskim nalodom“, ističu iz „Sajbertrepa“ kompanije koja je preuzela rasvetljavanje hakerskog napada.

Hakeri nisu samo „ukrali“ ogromne količine podataka, već su i dobili mogućnost da „rade šta hoće“, a tako su mogli sve podatke i mejlove da manipulišu.

Tanjug /Foto :Tanjug – D. Goll

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here