PODGORICA – Sedma Parada ponosa pod nazivom “Ne preko naših leđa” počela je danas u Podgorici.

Predsednik Upravnog odbora Kvir Montenegra Danijel Kalezić rekao je da je danas, kao gej muškarac, ponosan na to što jeste, preneo je portal CdM.

“Danas sam ovde jer ne dozvoljavam da se preko mojih leđa biju licemerne političke bitke koje su na koncu izražene u broju glasova na izborima, privilegijama i evrima”, kazao je Kalezić.

On se osvrnuo i na neusvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, ocenivši da je reč o brutalnoj zloupotrebi ljudskih prava i direktnom nasilju.

“Izloženi smo konstantnom nasilju koje dolazi od strane nekih poslanika Skupštine Crne Gore, koji zloupotrebljavaju poslanički imunitet dok raspiruju mržnju prema nama. Danas smo ovde da glasno poručimo da to nećemo dozvoljavati, nećemo trpeti, nećemo pognuti glavu. Zahtevamo punu ravnopravnost u našem društvu i jednaka prava. Iste obaveze već imamo”, dodao je Kalezic.

Marija Jovanović je poručila da svi moraju jednako, a nemaju svi jednako, i zato zahtevaju zakone, poštovanje, dostojanstvo i slobodu.

“Naša ljudskost je prekrivena stigmom, a naši životi strahom. Kada tražimo ljubav od porodice – niko nas ne čuje. Kada tražimo zaštitu od nasilja – niko nas ne čuje. Kada tražimo podršku u školama – niko nas ne čuje. Kada tražimo zakone od poslanika i poslanica – ni tada nas ne čuju svi”, rekla je ona.

Tanjug