BEOGRAD – U Beogradu je počelo snimanje filma “Hotel Beograd” u režiji Konstantina Statskog i produkciji kuća “Arhangel Studios” (Srbija) i “Yellow, Black and White” (Rusija), koji predstavlja nastavak popularnih ruskih TV serija “Kuhinja” i “Hotel Eleon”, a glavne uloge igraju Miloš Biković i Dijana Požarska.

Glumac i producent Biković, koji sa Požarskom igra u seriji “Hotel Eleon”, objasnio je da su odlučili da taj projekat osveže i ponude ruskom tržištu nešto novo.

“Rešili smo da snimimo nastavak, film i seriju od tri epizode, čija radnja bi se dešavala u Beogradu kako bismo dodali srpski kolorit, promovisali srpsku kulturu i Srbiju kao turističku destinaciju. Ruska produkcija je rado odgovorila na naš predlog, dobili smo podršku Grada Beograda i MTS-a, i nakon godinu i po dana smo došli do prvog snimajućeg dana”, rekao je Biković na današnjoj konferenciji za novinare.

On je kazao da je reč o romantičnoj komediji ruskih autora koji su pisali i serije “Kuhinja” i “Hotel Eleon”, a igraju Ljubomir Bandović, Miodrag Radonjić (koji je s Bikovićem i producent), Žika Todorović, Jelisaveta Orašanin, Predrag Damjanović, Jakov Jevtović, Boris Dergjaćov.

Biković je otkrio da njegov lik, koji je u seriji “Hotel Eleon” vlasnik hotela u Moskvi, sada vlasnik beogradskog hotela koji mu je poklonila tetka da bi svom razmaženom sestriću stvorila situaciju u kojoj će sazreti.

“On je nezreo, arogantan je, nema odgovoran odnos ni prema novcu ni prema ljudima i od čoveka koji je nesposoban da bilo koga voli izrasta u čoveka koji će se drugačije odnositi prema životu”, objasnio je popularni glumac.

Biković je rekao da su ruski scenaristi pre godinu dana boravili u Beogradu kako bi “osetili duh kafane, probali ratluk i saznali zašto kafa, a ne čaj”.

“Oni znaju jedan mentalitet iz filmova Emira Kusturice i ta nepredvidivost, spoj apsurdnog i nemogućeg i suživot ludila i radosti je njihova predrasuda o Srbiji. Mi se oslanjamo na tu predrasudu, ali se i trudimo da prikažemo ono što nije viđeno u filmovima Emira Kusturice, onaj evropski deo Srbije i Beograda, lep, mlad, nasmejan”, kazao je Biković.

On je precizirao da nastoje da naprave otklon od Kusturičinog prikaza Srbije, ali se naslanjaju na to, jer je film namenjen srpskoj i ruskoj publici koja tako nešto i očekuje.

Radonjić smatra da će “Hotel Beograd” biti osveženje za srpsku publiku kao romantična komedija “kakvu dugo nismo imali”, a Požarska je izrazila zadovoljstvo što drugi put snima u Srbiji, za koju je rekal da joj se mnogo sviđa.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević zahvalio je Bikoviću i Radonjiću što su u Beograd doneli projekat koji će, uveren je, bolje promovisati srpsku prestonicu u Rusiji.

“Prošle godine smo imali 30.448 gostiju iz Ruske Federacije i mislimo da je to malo, jer smo 2012. imali 3.000 turista iz Kine, a sada ih imamo blizu 100.000. Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat bolje ispromovisati našu prestonicu i celu zemlju na ruskom govornom području”, rekao je Petronijević.

Koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe Vlada Lučić je rekao da je “Hotel Beograd” prvi međunarodni projekat u oblasti kinematografije i prva komedija u kojoj ta kompanija učestvuje i da se raduju prilici da nastave da ulažu u kinematografiju.

Izvršna producentkinja Tatjana Žeželj Gojković je kazala da su odlučili da unesu i jednu humanu notu i osnovali su Fondaciju “Sačuvaj osmeh”.

“Rešili smo da sa svakim svojim projektom koji ima komercijalni pitencijal, pomognemo jednu organizaciju i ”Hotel Beograd” podržava organizaciju ”Dečije srce” koja pomaže deci ometenoj u razvoju i bavi se edukacijom osoba koje su pratioci te dece”, objasnila je Žeželj Gojkovićeva.

Snimanje bi trebalo da bude završeno krajem oktobra, a sledeće godine se očekuje premijera u bioskopu i prikazivanje na kanalu “Super Star”.

Tanjug