Globus osiguranje

PRIŠTINA – Predsednica Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjdete Daka izjavila je danas da će ako se utvrde zloupotrebe prilikom glasanja van Kosova, to glasanje biti poništeno.Daka je rekla da nije sigurna u autentičnost videa na kom je prikazano nekoliko osoba koje popunjavaju više od 50 glasačkih listića

Ona je rekla da je sadržaj snimka “uznemirujuć”, ali i da se glasovi iz dijaspore mogu poništiti.

“Najznačajnija je autentičnost video snimka i njegova verodostojnost. Ovo je pitanje koje mi kao CIK ne možemo razrešiti. Posebno kada se radi o video snimku koji je snimljen van Kosova. To je zabrinjavajuće, više puta sam rekla da integritet procesa glasanja van Kosova lako može biti narušen i da je glasanje na taj način nezaštićeno”, kazala je Daka posle sastanka CIK-a.

Rekla je da CIK proverava dokumentaciju koja dolazi uz te glasove i nalaze se na biračkom spisku, dok pitanje manipulacije može biti samo u nadležnosti policije i tužilaštva.

Ona je dalje navela da postoji rizik po verodostojnost tih glasova, istovremeno podsećajući da je CIK 2013. godine poništio hiljade glasova koji su falsifikovani.

Podsetila je takodje da su poništili hiljade glasove iz Srbije 2013 godine.

“Verodostojnost ovih glasova je upitna i veoma osetljiva. To su nezaštićeni glasovi”, rekla je Daka.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here