BEOGRAD – Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić izjavio je u subotu posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića s predstavnicima pokreta Odbranimo reke Stare planine da će Vučić predložiti Vladi da se zabrani gradnja malih hidrolektrana u zaštićenim područjima prirode. On je naveo da će time Srbija biti prva zemlja u Evropi koja je učinila tako nešto. “To bi bio veliki korak u zaštiti prirode naše zemlje”, rekao je Ristić i dodao da će Vučić posetiti selo Rakita, poznato po sukobu meštana s investitorom male hidroelektrane. Lider pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je Vučić “eksplicitno rekao da nema gradnje mini hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima”.

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u subotu da se komisija koja odlučuje o doktoratu Siniše Malog nalazi pod pritiskom studenata koji prete da će ponovo blokirati Rektorat Univerziteta u Beogradu. Brnabić je upitala šta će značiti za Beogradski univerzitet ako komisija Fakulteta organizacionih nauka donese odluku suprotnu dosadašnjem mišljenju stručne komisije i ospori doktorat. “Ako retroaktivno odlučujete po pravilniku iz 2016. za nešto što bilo 2013. godine, da li to znači da možete bilo koju doktorsku disertaciju da ocenjujete retroaktivno. To stavlja BU u nezavidan položaj i verujem da je univerzitet snažan i da može da se odupre pritiscima”, rekla je Brnabić za RTS.

BEOGRAD – Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović ocenio je u subotu da se na slučaju doktorata Siniše Malog “brani budućnost obrazovanja u Srbiji” i pozvao akademsku zajednicu da “ustane u odbranu autonomije Univerziteta”. Zelenović je optužio premijerku Anu Brnabić da je gostovanjem na RTS-u u subotu ujutru “pred milionskim auditorijumom državne televizije započela nezabeleženi pritisak na Univerzitet, sa jasnom namerom da se na slučaju očiglednog plagijata doktorata Siniše Malog polomi kičma Beogradskom univerzitetu, odnosno da se na silu donese odluka suprotna neoborivoj istini i zdravom razumu”.

BEOGRAD – Udruženje 1 od 5 miliona poručilo je vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci da su studenti odneli prvu pobedu i da im je jasno zašto se nadležni ljute. “Razumemo da boli kada se nešto reši mimo vas i toga “da se vi pitate” i kada vaši pritisci ne daju rezultat, ali razumemo i bol koju vam je nanela pobeda studenata da vrednost diplome ne bude cena njenog štampanja, kupovine ili kradje, već da njena vrednost bude refleksija znanja osobe koja ju je stekla”, navodi se u saopštenju. Parafrazirajući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, studenti su se “izvinili i Djuri što je poslao funkcionere i aktiviste SNS da ih batinaju, što 10 meseci protestuju, pa o tome obaveštavaju CNN, BBC i drugi strani mediji, a RTS ćuti kao da ga je taj isti Djura tukao po finansijama.”

BEOGRAD – Poslanik Demokratske stranke Balša Božović izjavio je u subotu da se Srpski pokret Dveri i njen lider Boško Obradović otvorenim nepoštovanjem ljudskih prava jasno deklarišu kao antievropska i ekstremna desnica. “Izjave predsednika Dveri o ljudskim pravima čine jasnom činjenicu da se politička organizacija sa takvim stavovima ne može boriti za poštovanje fundamentalnih vrednosti i sloboda”, rekao je Božović agenciji Beta i dodao da je poštovanje tih vrednosti i sloboda preduslov stvaranja moderne i evropske Srbije. I DS i Dveri su članice opozicionog Saveza za Srbiju.

BEOGRAD – Gradjanski front ocenio je u subotu da je slučaj radnika JKP “Čistoća” iz Kraljeva koji je dobio otkaz dok je bio u komi zbog povrede zadobijene na poslu, “poslednji u nizu primera nehumanog i neljudskog odnosa kriminalne partijsko-koruptivne elite oličene u Srpskoj naprednoj stranci prema radnicima”. Ta koalicija nevladinih organizacija navela je da je Marko Kosovac preminuo posle 14 dana provedenih u komi pošto je pao s traktorske prikolice za vreme obavljanja posla, dodajući da je direktor JKP “Čistoća” iz Kraljeva Ivica Blagojević “bez trunke srama saopštio ocu preminulog radnika da je otpustio njegovog sina”.

BEOGRAD – U subotu će u Beogradu biti održan 43. protest “Jedan od pet miliona”. Gradjanima će se obratiti glumac Radoslav Milenković Rale i studentkinja Mila Jovanović.

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić najavila je da će od 1. januara penzije biti povećane za pet odsto i da će se sa Medjunarodnim monetarnim fondom razgovarati koliko iznad pet odsto može da se ide.

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da bi uspostavljanjem “malog Šengena” na Zapadnom Balkanu kompanije iz regiona dobile veće, zajedničko tržište sa gotovo 20 miliona potrošača, bez barijera i kočnica za više medjusobne trgovine i ulaganja, što bi im, kako je naveo, omogućilo da budu produktivnije, konkurentnije, da više proizvode, izvoze, da same više investiraju i privuku više stranih investicija.

BUDVA – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je u subotu da je uveren da će predsednik Crne Gore Milo Djukanović povući priznanje, kako je rekao, “lažne države” Kosovo i da će se “vratiti pravim vrednostima”. Na crkvenoj ceremoniji u Grblju kod Budve Irinej je kazao da ga je Djukanović pozdravio preko mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i saopštio da ne može da prisustvuje proslavi SPC “jer je sprečen”, prenose podgoričke Vijesti. Poglavar SPC boravi u Budvi na dvodnevnoj svečanosti proslave 800 godina autokefalnosti SPC.

UJEDINJENE NACIJE – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u UN da su zapadne filozofije izgubile korak sa vremenom i da se zapad muči da prihvati ono što je Lavrov nazvao opadanje dominacije u svetskim poslovima. Lavrov je u govoru pred Generalnom skupštinom UN okrivio zemlje koje su se proglasile pobednicama Hladnog rata za izazove sa kojima se danas suočava svet i za sve veću fragmentaciju medjunarodne zajednice.

VAŠINGTON – Izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker podneo je ostavku pošto ga je Kongres pozvao da svedoči u okviru istrage protiv predsednika Donalda Trampa, rekao je jedan neimenovani zvaničnik.

KABUL – Biračka mesta u Avganistanu zatvorena su u subotu usred brojnih žalbi na neregularnosti i nasilje talibana tokom predsedničkih izbora. Gradjani su se žalili da birački spiskovi nisu potpuni ili da ih uopšte nije bilo i da mašine za biometrijsku identifikaciju nisu radile kako treba ili da ljudi nisu bili prikladno obučeni za njihovo korišćenje. Preliminarni rezultati ne očekuju se pre 17. oktobra, a konačni pre 17. novembra.

BOGOTA – Kolumbijski predsednik Ivan Duke predao je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu dosije sa “dokazima” o prisustvu gerilaca iz Armije nacionalnog oslobodjenja u Venecueli, ali se pokazalo da su za najmanje dve fotografije date lažne informacije.

BERN – Hiljade demonstranata raznih generacija okupile su se u subotu u glavnom gradu Švajcarske i zatražile odlučnije poteze za obuzdavanje klimatskih promena. Demonstranti su pozvali na prestanak korišćenja fosilnih goriva u Švajcarskoj i zatražili da švajcarske banke prestanu da finansiraju kompanije koje ekstraktuju naftu, gas i ugalj. Protest u Bernu pod nazivom “Nacionalni štrajk zbog klime” deo je serije ovonedeljnih protesta širom sveta, inspirisanih 16-godišnjom švedskom aktivistkinjom Gretom Tunberg.

Beta