BEOGRAD – Više od polovine učesnika istraživanja o poštovanju Zakona o bezbednosti saobraćaja priznalo je da je u prethodnih godinu dana počinilo bar neki saobraćajni prekršaj, a najčešće je to bilo prekoračenje brzine, pokazali su rezultati istraživanja koje je danas predstavio sajt Poloviniautomobili.com.

Od 18.118 vozača koji su učestvovali u anonimnoj anketi, 26 odsto njih je navelo da je bilo zaustavljeno zbog počinjenog prekršaja.

Polovina anketiranih priznala je da tokom vožnje koristi mobilni telefon, 12 odsto anketiranih potvrdilo je da je vozilo pod dejstvom alkohola, dok je 11 odsto reklo da je prošlo kroz crveno svetlo.

Iako je došlo do pooštravanja kazni za saobraćajne prekršaje, 64 odsto ispitanika kaže da vozi isto kao i ranije, dok je njih 34 odsto izjavilo da sada ređe pravi prekršaje.

Vozači, pokazalo je istraživanje, voze pazljivije tamo gde znaju da su postavljene kamere, što je navelo 65 odsto ispitanih.

Čak 30 odsto ispitanika platilo je bar jednu kaznu u proteklih godinu dana, a od njih je 46 odsto reklo da nije promenilo svoje ponašanje u saobraćaju posle plaćanja kazne.

Trećina ispitanika navela je da je pokušala da izbegne plaćanje kazne nakon što ih je zaustavila policija, a od onih koji su to i uspeli, 40 odsto izbeglo je plaćanje kroz razgovor, dok je 28 odsto dalo mito.

Više od poliovine onih koji su naveli da su dali mito istaklo je da su to sami predložili, a u oko 37 odsto slučajeva rekli su da su policajci zatražili mito, navodi se u istraživanju.

Najčešći iznos mita koji su dali u Srbiji je između 1.000 i 3.000 dinara, a kako navode vozači, mito se daje jer je to manje novca nego za plaćanje kazni, kako bi se izbeglo privremeno oduzimanje vozačke dozvole i izbegli kazneni poeni.

Prema istraživanju, više od polovine ispitanih koji su rekli da su dali mito osetilo je olakšanje jer nisu kažnjeni, a svega oko pet odsto njih grizla je savest jer su prekršili zakon.

Tanjug