PARIZ – Bivši francuski predsednik Žak Širak, koji je obeležio francusku političku scenu tokom nekoliko decenija, a u svetu upamćen kao onaj koji je rekao “ne” ratu u Iraku 2003. godine, preminuo je danas u 87. godini.

“Predsednik Žak Širak preminuo je jutros okružen porodicom. Preminuo je mirno”, izjavio je Frans presu Frederik Sala-Baru, suprug Širakove ćerke Klod.

Poslanici u parlamentu su odmah odali poštu Širaku minutom ćutanja, dok je predsednik parlamenta Rišar Feran rekao da Širak od sada pripada istoriji Francuske.

Širak je bio jedna od najvećih figura francuske desnice, a njegova dugovečnost, izmedju brilijatnih uspeha i gorkih neuspeha, dokaz je njegove izuzetne sposobnosti oživljavanja.

Bivši predsednik koji se već godinama nije pojavljivao u javnosti, bio je 12 godina predsednik Francuske od 1995. do 2007. godine, dva puta premijer, tri puta gradonačelnik Pariza, osnivač i predsednik stranke i nekoliko puta ministar.

Širak će posebno ostati upamćen kao francuski predsednik koji je 2003. godine odbio da učestvuje u ratu u Iraku, kako su to tražile SAD.

Na unutrašnjem planu, Širak će ostati predsednik tokom čijeg mandata je okončano obavezno služenje vojske, a država je priznala odgovornost za zločine tokom Drugog svetskog rata. Francuska je bila jedna od prvih, tokom njegove vlasti, da uputi alarm o sve lošijem stanju životne sredine u svetu.

Tokom njegovog mandata je doneta i odluka o smanjenju predsedničkog mandata sa sedam na pet godine.

Širaka je 2007. godine već oslabljenog posle jednog moždanog udara koji je imao dve godine ranije, pobedio na izborima Nikola Sarkozi. Širakovo zdravlja kasnije postaje sve lošije, gubi pamćenje i sluh, i često je hospitalizovan.

Poslednji put se pojavio u javnosti u novembru 2014. godine, ali se tada rukom držao za rame telohranitelja.

Iako je postao još popularniji kad se napustio vlast, Širak je imao niz neuspeha. Njega je 1988. godine pobedio socijalista Fransoa Miteran, a tada je Širakova supruga Bernadet očajno govorila kako narod ne voli njenog supruga.

Širak je na sudskom planu imao takodje neuspehe. On je 2011. godine postao prvi bivši predsednik osudjen na dve godine uslovne zatvorske kazne zbog afere oko fiktivnih poslova dok je bio gradonačelnik Pariza.

Širak je posle odlaska sa funkcije živeo u Parizu sa suprugom u jednom stanu na obali Sene koji mu pozajmila porodica bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja s kojim je bio prijatelj. Širak je svoje odmore redovno provodio u Maroku.

Širak je imao dve ćerke, Lorans anorektičnu od rodjenja koja je preminula u aprilu 2016. godine, i Klod koja je bila njegova savetnica za komunikaciju.

Beta AFP