BEOGRAD – Ruski pisac Viktor Jerofejev dolazi u Beograd da bi predstavio svoj najnoviji roman na srpskom jezku “Ružičasta mišica” u izdanju Geopoetike. .

Promocija će se održati u četvrtak, 26. septembra u Galeriji novootvorenog RTS Kluba, a pored Jerofejeva u razgovoru će ucestvovati i Tanja Popović, redovni profesor na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu.

To će biti i osvrt na celokupnu književnost ovog ruskog pisca koji je veoma popularan u Srbiji

Viktor Jerofejev je jedan od najpoznatijih ruskih književnika mlađe generacije, a Geopoetika je do sada objavila šest njegovih naslova: “Enciklopedija ruske duše”, “Pet reka života”, “Dobri Staljin”, “De Profundis”, “Telo” i sada “Ružicastu mišicu”.

Pored velikog broja knjiga, Jerofejev je autor književne emisije na moskovskoj televiziji.

Ruski pisac i kritičar Viktor Vladimirovič Jerofejev, rođen 1947. godine, od svojih kreativnih početaka spada u suštinski povlašćene ruske stvaraoce, u one koji su kompetentni da “porede pariske kestenove s ruskim brezama”.

Detinjstvo u Francuskoj, uz oca diplomatu, u miljeu ondašnje elitističke društvene nomenklature, svakako je moglo uticati na profilisanje njegovog opusa. Ali je u tom smislu, bez sumnje, bila presudnija razobručena i nepokorna priroda njegovog dara i kontakt s najvećim vrednostima ruske kulture.

Tanjug