PODGORICA – Uoči sedmog Montenegro prajda danas je krenuo Prajd karavan, koji je posetio Kolašin, gde je, bez incidenata, održano prvo javno okupljanje transrodnih osoba u tom gradu.

U saradnji Kvir Montenegra, Montenegro prajda i Asocijacije Spektra, danas je održan performans “Maske“ u kome su ucestvovali hrabri aktivisti i aktivistkinje Spektre, prenosi portal CDM.

“Nasilje niko ne treba da doživljava, ali se ono svakodnevno dešava, zbog čega trans zajednica u Crnoj Gori poziva institucije i građane i građanke da se uključe u borbu za bolje društvo”, porucili su učesnici performansa.

Performans “Maske“ Asocijacije Spektra organizovan je kao odgovor na nedavno nasilje počinjeno nad jednim trans muškarcem u toj opštini.

Članica organizacionog odbora Montenegro Prajda i Asocijacije Spektra Hana Konatar rekla je da je trans zajednica danas u Kolašinu želela da pokaže da nasilje niko ne treba da doživljava, ali da se ono svakodnevno dešava.

“Na našim transparentima videćete zločine koji su se desili nad nama, ali nećete videti naše ožiljke, traume, bolove. Videćete zajednicu koja se svakog jutra budi za bolji dan i za bolje sutra“, poručila je Hana Konatar.

Ona je apelovala na sve institucije da adekvatno rade svoj posao.

Tanjug