BEOGRAD – Rektorski kolegijum neće dozvoliti sprečavanje normalnog rada Rektorata i u slučaju potrebe će preduzeće sve odgovarajuće pravne mere, poručili su iz te in stitucije.

U saopštenju koje je dostavio medijima Rektorski kolegijum navodi da ne odobrava neovlašćeni boravak bilo kojih lica van radnog vremena, kao i najavu onemogućavanja redovnih aktivnosti u Rektoratu.

Rektorat, naime, smatra da takav način izražavanja stavova nije primeren akademskoj zajednici i da je grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata.

U saopštenju podsećaju na jučerašnje događaje u ygradi Rektorata navodeći da je tokom proslave Dana Univerziteta u Beogradu u Rektorat pored zvanica ušao veći broj lica koja nisu bila pozvana, te da je nakon svečane akademije jedna grupa, koja je sebe deklarisala kao studenti iz Pokreta ””1 od 5 miliona””, ušla s transparentima na koktel u dvorište Rektorata.

“U međuvremenu se oformila i druga grupa i povremeno je dolazilo do međusobnih verbalnih sukoba i nagoveštaja fizičkog obračuna. Studentski parlament Univerziteta u Beogradu kao jedini legitimni predstavnik studenata pokušao je da posreduje između dve sučeljene strane i pozvao ih da ne vrše pritisak na rad tela Univerziteta”, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je druga grupa u kasnim popodnevnim časovima napustila zgradu Rektorata, dok je prva grupa ostala u zgradi i prihvatila je pravila kućnog reda da se zgrada zaključava od petka posle podne do ponedeljka ujutro, ali im nije bilo onemogućeno da, po potrebi, izađu i vrate se u zgradu.

Tanjug /Foto :Tanjug