BEOGRAD – Od početka godine do kraja avgusta u Srbiji je izvršeno 51 ubistvo, od kojih je 92 odsto rasvetljeno, piše Politika, pozivajući se na podatke MUP-a Srbije.

List ističe da ovakvi rezultati rada srpske policije nisu zabeleženi u skorije vreme.

U istom periodu prethodne godine dogodila su se 62 ubistva, a rešeno je 70 odsto njih.

Pozitivan trend u rešavanju najtežih zločina nastavio se i ovog meseca, navodi list u izdanju od ponedeljka i podseća da su prošle nedelje uhapšena trojica muškaraca zbog sumnje da su na smrt pretukli Roberta Romića (41).

Policijska statistika je pozitivna i kada je reč o ukupnom opštem kriminalu, kao i pojedinim krivičnim delima, poput krađa i razbojništava.

Naime, u prvih osam meseci ove godine na teritoriji Srbije su počinjena 47.324 krivična dela opšteg kriminala, što je za oko sedam odsto manje u odnosu na isti period 2018., kada je izvršeno 50.775 ovih krivičnih dela.

Prema podacima MUP, u istom periodu počinjeno je 11.159 krađa, a prošle godine 11.292.

Ove godine zabeležene su 7.952 teške krađe, što je za oko 18 odsto manje nego za isti period prethodne godine kada je taj broj iznosio 9.647.

U prvih osam meseci ove godine izvršena su 704 razbojništva, što je za oko 27 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine (965).

Od početka godine do kraja avgusta zaplenjeno je oko 3,2 tone narkotika, što je za oko 40 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, navodi Politika.