VAŠINGTON – Vlada SAD izrazila je danas zabrinutost zbog rastućih tenzija na izraelsko-libanskoj granici, ističući podršku Izraelu i upozorivši libanski Hezbolah, koji podržava Iran, da se uzdrži od akcija koje predstavljaju pretnju po bezbednost Libana.

Posle razmene vatre između Izraela i Hezbolaha duž libanske granice, premijer Libana Sad el Hariri razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i sa savetnikom francuskog predsednika Emanuela Makrona, apelujući na međunarodnu zajednicu da smiri situaciju sa Izraelom i Hezbolahom.

Zvaničnik američkog Stejt departmenta nije želeo da iznosi detalje o diplomatskim razgovorima, navodeći da su SAD zabrinute zbog zbog rastućih tenzija duž granice.

“SAD u potpunosti podržavaju pravo Izraela na samoodbranu”, istakao je zvaničnik.

On je naveo da bi Hezbolah trebalo da se uzdrži od “neprijateljskih akcija koje predstavljaju pretnju po bezbednost, stabilnost i suverenitet Libana”, nagovestivši da Iran ima udela u nasilju, prenosi Rojters.

Ekstremisti Hezbolaha ispalili su danas baraž protivtenkovskih raketa na teritoriju Izraela, što je izazvalo odgovor izraelske artiljerijske vatre u retkoj rafalnoj borbi između neprijatelja, prenosi AP.

Iako je pucnjava brzo zamrla i nije bilo žrtava ni na jednoj strani situacija je ostala nestabilna.

Američka mirovna misija u južnom Libanu, poznata kao UNIFIL, saopštila je da je u kontaktu sa svim stranama i pozvala je na uzdržanost.

Portparolka UN Andrea Tenenti izjavila je kasnije da se “mir vratio u to područje”, a američke mirovne snage održavaju svoje prisustvo na terenu zajedno sa libanskom vojskom.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je Izrael spreman za svaki scenario posle najnovijeg sukoba izraelskih snaga sa libanskim Hezbolahom.

“Bili smo napadnuti sa nekoliko protivtenkovskih mina. Odgovorili smo sa 100 projektila, vatrom iz vazduha i različitim drugim merama. Trenutno smo u konslultacijama u vezi sa onim što bi moglo da se dogodi”, kazao je Netanijahu.

Tanjug