BEOGRAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas za srpsko obrazovanje dolaze bolji dani i ocenio da je srpska nauka cenjena u svetu.Šarčević je na otvaranju eTwinning konferencije u Beogradu kazao da se kroz reformu školstva informatika stavlja na visoko mesto i da su pokrenuti timovi za uvodjenje informatike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

“Bićemo ozbiljno informatičko društvo”, ocenio je Šarčević.

On je naveo da je unapredjenje informatičkih veština učenika prioritet kroz sve predmete.

Šarčević je rekao da Srbija ima 10.000 digitalnih učionica, a da će naredne dve imati još 20.000 tih učionica.

On je kazao da su kapaciteti naših fakulteta nedovoljni i da će biti uloženo još 70 miliona za izgradnju prostora za informatičko visokoobrazovanje. Šarčević je poručio nastavnicima da su oni najbitniji deo u obrazovanju, a da su udžbenici samo pomoćno sredstvo.

eTwinning je internet portal koji povezuje zaposlene u školama i predškolskim ustanovama širom Evrope, sa ciljem da im omogući da zajednički osmišljavaju i sprovode onlajn projekte, razmenjuju ideje i primere dobre prakse i povezuju učenike.

Korišćenje portala je besplatno i on promoviše saradnju škola u Evropi i šire, putem upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija.

Broj registrovanih učesnika iz Srbije je preko 3.770.

Portal je namenjen isključivo zaposlenima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

Beta