JERUSALIM – Saudijska Arabija je danas osudila najavu premijera Izraela Benjamina Netanjahua o aneksiji delova Zapadne obale, označivši je kao “vrlo ozbiljnu eskalaciju”.

Oštro intonirano saudijsko saopštenje usledilo je nakon nedavnog približavanja dve zemlje zbog zajedničke brige o Iranu, koje inače nemaju diplomatske odnose.

Netanjahu je u utorak najavio da će proširiti suverenitet Izraela na dolinu reke Jordan ako naredne nedelje bude ponovo izabran za premijera i da će početi aneksiju jevrejskih naselja.

U Izraelu se na to gledalo kao na nastojanje da se privuku glasači desničarski nacionalisti i u početku je odgovor u arapskom svetu bio prigušen.

Medjutim, saudijski kraljevski dvor koji je zadužen za poslove kralja Salmana i prestolonaslednika ; princa Muhameda bin Salmana je saopštio da lokalne i regionalne krize kojima su preokupirani arapski i islamski svet “neće uticati na status palestinske stvari”.

Jordan i UN su odmah sinoć odbacile Netanjahuov plan, a Saudijska Arabija je danas ocenila da “nema mira bez povratka okupiranih palestinskih teritorija” i pozvala na hitan sastanak ministara spoljnih poslova arapskih zemalja.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske se pridružilo osudi, označivši Netanjahuovu najavu “manifestacijom izraelske decenijama duge okupacije i nezakonite prakse”.

Ankara je pozvala medjunarodnu zajednicu da ne ćuti.

Organizacija Islamske saradnje koja broji 57 zemalja je takodje osudila Netanjahuov predlog, rekavši da će se sastati da “preduzme hitne političke i pravne mere kako bi se bavila tom agresivnom pozicijom Izraela”.

Savet za saradnju zemalja Zaliva je takodje osudio Netanjahuovu najavu.

Neke članice saveta koji uključuje Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, približile su se uspostavljanju otvorenih veza s Izraelom poslednjih godina što je Netanjahu isticao kao jedno od svojih velikih diplomatskih dostignuća.

On je u utorak rekao da je važno delovati sada kada se predsednik SAD Donald Tramp priprema predstavljanje bliskoistočnog mirovnog plana posle izraelskih izbora 17. septembra.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim od Jordana u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Više od 2,5 miliona Palestinaca sada živi tamo, uz gotovo 700.000 jevrejskih naseljenika.

Izrael je već aneksirao istočni Jerusalim što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

Ona smatra da su jevrejska naselja nelegalna.

Dolina Jordana je relativno retko naseljena, a Izrael je smatra strateški važnom jer obezbedjuje tampon zonu protiv potencijalnih napada sa istoka.

Netanjahu nije rekao šta će se desiti sa palestinskim stanovicima te doline ako ostvari svoj plan.

Beta-AP