VAŠINGTON – Rat izmedju Saudijske Arabije i Irana izazvao bi totalno urušavanje svetske privrede ocenio je saudijski princ Mohamad ben Salman u intervjuu za američku televiziju Si-Bi-Es (CBS) i pozvao medjunarodnu zajednicu da odvrati Teheran.

“Ako svet ne bude delovao snažno, čvrsto da odvrati Iran prisustvovaćemo još ozbiljnijoj eskalaciji koja će pretiti svetskim interesima”, rekao je saudijski prestolonaslednik sinoć u CBS-ovoj emisiji “60 minuta”.

On je rekao da bi snabdevanje naftom bilo poremećeno i da bi cene porasle do nezamislivih nivoa, ne vidjenih do sada. Po njemu posledice bi pogodile celu planetu.

“Ovaj region predstavlja oko 30 odsto svetskog snabdevanja energijom, oko 20 odsto svetske trgovine robom, oko četiri odsto svetskog BDP. Zamislite da se te tri stvari sve zaustave. To bi značilo potpuno urušavanje svetske privrede, i ne samo privrede Saudijske Arabije i zemalja Bliskog istoka”, rekao je on.

Ocenio je apsurdnim napad na saudijska naftna postrojenja 14. septembra, za koji Rijad i Vašington optužuju Iran.

“Nema strateškog cilja. Samo bi neko lud napao objekat koji predstavlja pet odsto svetskog snabdevanja naftom. Jedini strateški cilj je da dokažu da su glupi i to su uradili”, rekao je princ.

Sina saudijskog kralja Salmana pitali su da li je naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

“Apsolutno ne. To je bio strašan zločin. Medjutim preuzimam svoju punu odgovornost kao vodja Saudijske Arabije posebno pošto je to delo osoba koje rade za saudijsku vladu. Kada zločin protiv saudijskog državljanina počine zvaničnici koji rade za saudijsku vladu, kao vodja treba da preuzmem odgovornost. To je bila greška”, rekao je on.

Telo Kašogija, koji je nestao posle ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu, nikad nije nadjeno i okolnosti njegovog ubistva nisu nikad jasno utvrdjene.

Jedan nezavisni stručnjak UN našao je “verodostojne dokaze” da je on umešan, dok američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) ocenjuje kao verovatno da je saudijski prestolonaslednik naredio ubistvo.

Saudijski sudovi su medjutim perstolonaslednika oslobodili sumnje i uhapsili dvadesetak ljudi u istrazi o tom ubistvu, petoro od kojih mogu da dobiju smrtnu kaznu.

Beta AFP