NOVI PAZAR – Na pres konfernciji koja je održana danas u prostorijama stranke SDA Sandžaka, prisutnim novinarima i građanima obratio se Ahmedin Škrijelj, generalni sekretar te stranke.

Škrijelj je izlaganje počeo događajem koji se desio u Novom Pazaru, 11. Septembra 2019. godine kada je kako kaže srpska policija bez ikakvog osnova pretukla Edina Hadžovića, poštenog građanina i uzornog roditelja.

Kako tvrdi Škrijelj, policija je “upala” kafić prilokom proslave rođendana i počela
da maltretira decu koja su bila na proslavi.

“Hadžović je tom prilikom postupio roditeljski i zatražio da se policija prema deci ophodi ljudski i da ih ne ponižava. Policija je Hadžovića nakon toga brutalno napala i pretukla, pred decom, nanevši mu tom prilikom teške telesne povrede – rekao je Škrijelj.

Prema informacijama do kojih je došao Škrijelj, na Hadžovića je vršen pritisak u policiji i tužilaštvu.

“Nakon što je uhapšen, na njega je vršen pritisak da potpiše izjavu kako ga policija nije tukla, te da navodno prizna da je on njih napao i ako potpiše takvu izjavu, odmah bi bio pušten da ide kući, što je Hadžović odbio” – dodao je Škrijelj.

Skrijelj je u svom izlaganju podsetio i na ubistvo Fahrudina Skarepa iz Tutina kojeg 30. septembra 2017. godine ubio policajac.

“Slučaj Edite Radetinac koja je 31. jula 2019. godine, pred svojom maloletnom decom, pretučena od strane policije u zgradi Policijske uprave. Napad na Mersihu Ejupović, na koju je 22. Septembra 2019. godine u Tutinu nasrnuo pijani srpski policajac svojim automobilom koji je neregistrovan vozio tri godie” istakao je Škrijelj

On je ocenio da nasilje srpske policije nad Bošnjacima postaje pravilo ponašanja i svakodnevna praksa podsećajući da tužilaštvo do sada ništa nije preduzelo u slučaju Ernada Bakana koji je 4. marta ove godine ubijen u Beogradu.

“Kada se sve to uzme u obzir, jasno je da je u pitanju državna i sistematska represivna politika. Takva politika zastrašivanja Bošnjaka, a naročito maloletnika i dece, sprovođenjem policijskog terora, planirana je i koordinisana iz Beograda” – dodje Škrijelj.

Škrijelj tvrdi da ministar policije ovoreno laže sa ciljem da sačuva odgovornosti sve koji sprovode teror i nasilje Bošnjacima. Dodaje da ovakvo ponašanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova može da izazovu nekontrolisanu reakciju građana.

“SDA Sandžaka poziva Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju, Evropsku uniju, Sjedinjene američke države kao i sve ambasade i međunarodne insitucije u Beogradu da hitno zaustave ovu politiku državnog terora koja se sprovodi u sandžaku” – naglasio je Škrijelj.

“Podsetiću javnost da su u uniformama, amblemima i oznakama srpske policije izvršeni genocid u Srebrenici, etničko čišćenje Sandžaka, otmice, ubistva torture i mučenja u Sandžaku i da upravo zbog toga, takva srpska policija kao i sve druge srpske oružane snage bezbednosti za bošnjački narod predstavljaju neprijateljsku oružanu silu. U tom smislu neophodna je hitna i neodložna lustracija, da se zločinci odvoje od normalnih policajaca, kao i usaglašavanje nacionalne strukture zaposlenih u policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim službama i državnim organima sa nacionalnom strukturom u sandžačkim opštinama” – zaključio je Škrijelj.