BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas sednicu postavljanjem poslaničkih pitanja, posle čega će započeti raspravu o amandmanima podnetim na Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju i još četiri predloga zakona.Na Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju podneto je 17 amandmana, a Vlada i nadležni Odbor prihvatili su dva.

Najviše amandmana, 82, podneto je na Predlog izmena i dopuna Zakona o autorskim i srodnim pravima, a Vlada i nadležni odbor prihvatili su 7 amandmana koje su podneli poslanici Aleksandar Martinović i Marjan Rističević.

Na Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, poslanici su podneli 23 amandmana, na Predlog izmena i dopuna Zakona o patentima 13, a na Predlog izmena i dopuna Zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda, 11 amandmana, od kojih nije prihvaćen ni jedan.

U načelnoj raspravi o Zakonu o dualnom modelu studiranja, Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da taj zakon omogućava da studenti stiču znanja kroz učenje i rad u kompanijama, da povećava relevantnost visokog obrazovanja te da će povećati zapošljavanje svršenih studenata i osavremenjivanje nastavnog procesa kroz saradnju sa privredom.

On je istakao da studenti koji se opredele za takvu vrstu studija mogu da računaju na veliku podršku kompanija uz “dobar ugovor” i garantovan posao.

Beta