VUHAN – Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je danas od Španije sa 69:81 (20:13, 17:32, 19:22, 13:14) u drugom meču Grupi J Svetskog prvenstva u Kini.

Srbija je ovim porazom, prvim na šampionatu, zauzela drugo mesto u Grupi J što znači da će u četvrtfinalu, u Donguanu, igrati protiv Argentine.

Na drugoj strani, Španiju kao prvoplasiranu u grupi čeka meč protiv Poljske.

Najefikasniji u redovima Srbije i jedini s dvocifrenim učinkom bio je Bogdan Bogdanović koji je ubacio 26 poena uz deset skokova i šest asistencija. Osam poena je postigao Vladimir Lučić, dok su po sedam ubacili Nikola Milutinov i Miroslav Raduljica.

Španiju su do pobede vodili Riki Rubio sa 19 poena, Viktor Klaver je dodao 14, a Mark Gasol 11 poena.

Srbija je, izuzev nekoliko uvodnih minuta, dobro odigrala prvu četvrtinu, serijom 9:0 stigla je do 13:6, a potom i do devet poena prednosti – 20:11.

Ne prvom odmoru izabranici Aleksandra Djordjevića su imali sedam poena viška na svom kontu (20:13), ali se u drugoj deonici sve okrenulo u korist Španije.

Španci su vrlo brzo prišli na 22:21, a potom su potpuno preuzeli kontrolu nad utakmicom.

Zaigrali su sjajno u odbrani za koju Srbija nije imala rešenja, koristili su svaku grešku “orlova” i postepeno povećavali prednost. U finišu tog dela igre Španija je, nakon dve vezane trojke Rubija, stigla i do prve dvocifrene prednosti – 31:41.

Srbija je nakon toga uspela da serijom 6:1 pridje na pet poena zaostatka, ali je tačku na prvo poluvreme stavio Ljulj trojkom za prednost svoje ekipe od 37:45.

Ovo je bila prva četvrtina koju je Srbija izgubila na ovom šampionatu.

Španija je serijom 6:0 “otvorila” treću deonicu i otišla na plus 14, a nedugo nakon toga Srbija je bila u novom problemu pošto je Jokić zaradio tehničku, a potom i iskuljučujuću ličnu grešku.

Košarkaši Španije su održavali prednost, u jednom momentu imali su i 21 poen prednosti, ali je Srbija živnula u finišu te četvrtine i uspela da pred poslednji odmor pridje na minut 11 – 56:67.

Srpski košarkaši su u poslednjoj četvrtini u nekoliko navrata imali priliku da još više pridju Španiji, ali je “furija” odbila te napade i nije dozvolila “orlovima” da je do kraja ozbiljnije ugroze.

Beta