VAŠINGTON – Ugledni američki portal “Sports Ilustrated”, oduševljen igrama reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Kini, piše da izabranici Aleksandra Ðorđevića u ovom trenutku igraju najbolju košarku, čak ispred SAD.

U analizi novinara Džeremija Vua kaže da veoma respektuje Srbiju, posebno ističući najboljeg centra NBA lige prošle sezone Nikolu Jokića.

“Ne znam da li je pošteno da osim SAD proglasim kao favorita na velikom takmičenju, čak i kada je tim “mlak”, ali tim Srbije mora da se pogleda. Nije novost da je Srbija kvalitetna, kao i da je glavna pretnja dominaciji SAD. Mora da se prizna da igra sve bolje”, navodi se u tekstu “Sports Ilustrated”.

Kako navodi, nije iznenađenje što glavne role imaju NBA igrači Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica i Boban Marjanović.

“Srbija, koju mnogi vide kao prvog konkurenta, raznela je Angolu i Filipine i lako prošla preko Italije u proseku davajući 107,7 poena. Biće fascinantno videti mogu li da nastave u istom ritmu”.

Vu podseća i da je Srbija ubedljivo izgubila od SAD u finalu Svetskog prvenstva u Španiji pre pet godina, ali uz napomenu da nije tada imala zvezdu Denvera Jokića.

“Zabavno je gledati Srbiju. Iako tek slede jače utakmice, Srbija je klinički efikasna i to bez prekomerne izloženosti Jokića, koji je mnogo napredovao u Denveru. Postao je dominantan igrač u NBA ligi na svoj specifičan način i u suštini je nezaustavljiv u FIBA takmičenju”.

Ističe se i da SAD ima atletski najmoćniji tim, posebno atletski, ali da je Srbija najviše pokazala do sada.

“Pošteno je reći da Srbija igra najbolju košarku na svetu trenutno, da je zaslužila pažnju, bez obzira što je krajnja tačka daleko. Ona je mnogo više od pretnje i vredi je gledati”, zaključio je Vu.

Srbija ima četiri pobede iz isto toliko mečeva u Kini i u nedelju se sastaje sa Španijom u Vuhanu.