SKOPLJE – Američki milioner Majk Straumetis, najveći svetski proizvođač kanabisa, izjavio je da je u Severnoj Makedoniji moguće otvoriti 30.000 do 40.000 radnih mesta u toj industriji u naredne dve do tri godine.Kako su preneli makedonski mediji, on je to objavio u videu na instagram proflu (instagram.com/p/B1yDwjLBtqU) nakon posete Severnoj Makedoniji, tokom koje se sreo sa premijerom Zoranom Zaevom i ministrom zdravlja Venkom Filipčeom.

“Ova zemlja ina neverovatan kapacitet za biznis sa kanabisom, kao nijedna druga u Evropi. Oduševljen sam i ljudima koje sam upoznao. Zaista su vredan narod i ovaj biznis je za njih velika šansa” istakao je Big Majk.

Straumetis, koji je pre dva dana napustio Sevenu Makedoniju posle kraće posete u koju je doleteo privatnim avionom, poručio je da jedva čeka da se vrati ; i da precizira biznis planove o kojima je razgovrao i ojača partnerstvo ovom novom šansom za Severnu Makedoniju i “kanabis zajednicu”.

Severna Makedonija je pre par godina legalizovala prozvodnju marihuane u medicinske svrhe kao 14. evropska država. Prema novinarskim istraživanjima veliki deo kompanija koje imaju licencu u vlasničkoj strukturi imaju strance, a dve kompanije pripadaju članovima porodice Zaev.

Zvanične informacije iz vlade Severne Makedonije o susretima sa Big Majkom nisu date, a premijer Zaev je juče u parlamentu uspeo da izbegne da odgovori i na pitanja opozicionih poslanika o tome.

Beta