Naslovna srbija Beograd Sudovi efikasni, tužioci da istražuju prijave uzbunjivača

Sudovi efikasni, tužioci da istražuju prijave uzbunjivača

BEOGRAD – Zakon o zaštiti uzbunjivača za četiri godine primene u Srbiji dao je dobre rezultate i pokazao da sudovi efikasno pružaju zaštitu licima koja prijave korupciju, a u narednom peruodu očekuje se veće angažovanje tužilaštva na istraživaju prijava.

To je ocenjeno na današnjoj konferenciji “Zaštita uzbunjivača na centralnom i lokalnom nivou”, na kojoj je ministar pravde Nela Kuburović istakla da je najvažnije da uzbunjivači dobijaju zaštitu i da se nadležnim organima izdaju uputstva da ne mogu ni na koji način da vrše odmazdu prema tim licima.

Kuburović je istakla da je bitno i šta se dešava sa prijama koje uzbunjivaci podnesu, te je pozvala tužilaštvo da sa dužnom pažnjom razmotri prijave uzbunjivač.

Ukazujući da ne želi da se meša u samostalnost rada tužilaštva, Kuburović je navela da smatra da Republičko javno tužilaštvo treba da sačinjava godišnji izveštaj koji će pokazati šta se dešavalo sa prijavama uzbunjivača.

“Nije prijava samo kada se uzbunjivač pojavi u tužilaštvu. Treba se raditi na proaktivnosti – jer prijava može da bude i objavljeni članak i objavljena fotografija”, navela je ministarka ukazujući da će se na proaktivnosti tužilaštva takođe insititrati u poglavlju koje se odnosi na borbu protiv korupcije u Akcionom planu za poglavlje 23 .

Kuburović je najavila da će Ministarstvo pravde izrađivati godišnje analize unutrašnjeg uzbunjivanja – šta se to dešavalo sa prijama koje su podneli uzbunjivači i kako su postupali nadležni organi.

Takođe je rekla da će izrada nove Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije početi tokom 2020. godine.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Kajl Skot, rekao je da je uzbunjivačima neophodno pružiti poverenje i zaštitu – podizanjem javne svesti o potrebi prijavljivanja korupcije, pronevere i zloupotreba, povećanjem znanja ovlašćenih za primanje žalbi uzbunjivača, jačanjem pravne zaštite na sudu i korišćenjem informacija koje uzbunjivači pruže u krivičnim istragama.

Američki ambasador je ukazao da je u poslednjih godinu dana USAID u saradnji sa Pištaljkom i međunaronim stručnakom za uzbunjivanje Tomom Divajnom, definisao uputstvo za lokalne samouprave kako da postave strukruturu i postupke za delovanje po prijavama uzbunjivača.

“Nastavićemo da radimo na tome i dati svu potrebnu podršku za jačanje zaštite uzbunjivača”, poručio je Skot.

On je rekao da je korupcija ozbiljan izazov sa kojim se suočavaju sve vlade, ali postoji globalno iskustvo koje se može iskoristiti da se pronađe odgovor na taj izazova.

Zamenik šefa Delegacije Evripske unije u Srbiji Matea Norčić ukazala je na nedavnu Direktivu EU o zaštiti uzbunjivača, poručivši da korupciji mora da se suprotstavi jako i podrže ljudi koji imaju hrabosti da iznesu u javnost svoja saznanja o koruptivnim radnjama.

Vladimir Radomorović iz Pištaljke smatra da zaštita uzbunjivača treba da dovede do uspešnog razotkrivanja korupcije i drugih nezakonitosti, kako bi celo naše društvo bilo zaštićeno.

“Zakon se primenjuje nešto više od četiri godine. Prethodno su sudije obučene da primene ovaj zakon što je dovelo do rezultata kakve, čini mi se, teško da će moći da nadmaši bilo ko u Evropi. Neki od uzbunjivača su dobili zastitu od suda pivremenom merom posle samo dva nakon što su je zatražili”, naveo je Radomirović.

On međutim smatra da ćemo o uspešnosti Zakona moći da govorimo tek kada poslodavci shvate da uzbunjivači nisu njihovi neprijatelji nego saveznici.

“Kada poslodavci budu proaktivno postupali i omogućavali svojim zaposlenima, uzbunjivačima, kao i korisnicima usluga, da sve ono što su primetili kao nepravilnost – prijave, bez straha od štetnih posledica”, rekao je Radomirović.

Uzbuinjivač iz Rače Tomislav Veljković koji jhe 2016. godine prijavio korupciju od 600.000 evra, smatra da je Zakon o zaštiti uzbunjivača jedan od boljih u Srbiji, ali kaže da uzbunjivači nemaju punu satisfakciju za svoje postupke sve do trenutka dok se ne reše koruiptivni predmeti koje smo prijavili.

Povodom predmeta u koje je inicirao uzbunjivanje sud je doneo privremenu meru kojom je vraćen na posao. Opštinska uprava se žalila i to rešenje i sada je slučaj na odlucivanju po žalbi.

Predmet prijave je, kako je rekao Veljković, iz Kragujevca prebačen u tužilaštvo u Kraljevu, ali rezultata još nema.

Tanjug

Exit mobile version