SARAJEVO – Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na sednici u subotu izabraće tri od četiri kandidata koji će ući u uži krug za izbor novog reisu-l-uleme.

Sekretar Sabora Faruk Hašimović je podsetio da je Sabor na sednici održanoj u Sarajevu 24. augusta ove godine u skladu sa Ustavom i normativnim aktima IZ u BiH imenovao Komisiju za provođenje izbora za reisu-l-ulemu i Komisiju za evidentiranje kandidata za reisu-l-ulemu.

Komisiju za provođenje izbora čine predsjednik Sabora koji je po položaju predsednik Komisije, dva potpredsednika Sabora, predsednik Glavne izborne komisije IZ u BiH i predsednik Ustavne komisije Sabora.

Po jedan najstariji sabornik iz svakog od 18 izbornih okruga IZ u BiH, uključujući domovinske zemlje (Srbija, Hrvatska i Slovenija) i dijasporu, čine Komisiju za evidentiranje kandidata za reisu-l-ulemu.

Zadatak Komisije za evidentiranje kandidata je bio da na području svog izbornog okruga izvrši konsultacije sa muftijom, predsednikom mešihata, glavnim imamima, predsednicima izvršnih odbora, sabornicima i direktorima islamskih ustanova, te da nakon toga Komisiji za provođenje izbora dostavi evidentirane kandidate sa područja svog izbornog okruga, može biti i više kandidata.

Komisija razmatra evidentirane kandidature i utvrđuje da li dostavljena propisana dokumentacija za svakog kandidata i da li evidentirani kandidati ispunjavaju uslove za poglavara u smislu odredbi Ustava i normativnih akata IZ u BiH.

Nakon što je Komisija razmotrila evidentirane kandidature utvrdila je da četiri kandidata ispunjavaju propisane uslove – Husein ef. Kavazović, Husejin ef. Smajić, Muamer ef. Zukorlić i Salem ef. Dedović.

Kandidature su proslijeđene Saboru na utvrđivanje kandidatske liste od najmanje dva, a najviše tri kandidata.

Predsednik Sabora Safet Softić je za subotu zakazao sednicu Sabora na kojoj će se nakon izlaganja programa svakog kandidata tajnim glasanjem utvrditi kandidatska lista od tri kandidata.

“Nakon što se utvrdi kandidatska lista, predsednik Sabora je dužan da zakaze sednicu izbornog tela za izbor reisu-l-uleme koja će se održati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu polovinom oktobra”, naglasio je Hašimović.

Izborno telo broji 350-400 članova, a čine ga članovi Sabora, Rijaseta, glavni imami, muftije, rukovodioci svih ustanova Islamske zajednice, i kako Hašimović kaže, to su uglavnom osobe koje imaju legitimitet cele zajednice, BiH, dijaspore, (Australija, Amerika, Evropa) te domovinskih država (Slovenija, Hrvatska, Srbija).

Pređeni put od skoro jednog i po stoleća, kako je kazao reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović na sednici Sabora, obavezuje da se tradicija izbora reisu-l-uleme ljubomorno čuva i s dužnim dostojanstvom i odgovornošću provodi.

“Potrudimo se da imamo dobre kandidate, dostojanstvene, plemenite, poštovane u našem narodu i vredne u svom radu i zalaganju za dobro zajednice”, kazao je Kavazović i izrazio nadu da će izbori za poglavara Islamske zajednice proteći u dobroj atmosferi razmene mišljenja, ideja i stavova.

Glasanje je tajno, a članovi izbornog tela će na glasačkom listu zaokružiti najboljeg kandidata. Komisija će prebrojati glasove, a potom će biti objavljeni rezultati.

Nakon toga će Organizacioni odbor za dodelu Menšure petnaestom poglavaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini doneti odluku o inauguraciji novog reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u BiH.

Fena