NOVI PAZAR – Protest pod nazivom „Pravda za Eda“ biće održan sutra, ispred Policijske uprave u Novom Pazaru, a polazi od “Sebilja” u ulici 28. novembra u 15 časova, najavljuju organizatori preko društvene mreže “facebook”.

Organizatori navode da je razlog okupljanja poslednji slučaj prebijanja građanina Edina Hadžovića od strane pripadnika interventne jedinice u jednom novopazarskom lokalu.

“Ovaj slučaj nije izolovan. Svedoci smo da u poslednjih nekoliko godina policija vrši represiju i torturu nad građanima bez naročitog povoda. Pored Hadžovića, prisetimo se i slučaja Edite Radetinac, koja je pretučena u Policijskoj upravi, Fahrudina Skarepa kojeg je policajac usmrtio iz pištolja, Fahrudina Mavrća i još puno nerazjašnjenih ubistava u Novom Pazaru, Tutinu i okolini” – saopštili su organizatori.

Među zahtevima ovog prtesta je i hitna i neodložna lustracija, da se zločinci odvoje od normalnih policajaca, kao i usaglašavanje nacionalne strukture zaposlenih u policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim službama i državnim organima sa nacionalnom strukturom u sandžačkim opštinama.

“Mirni protest i šetnja pešačkom zonom u cilju suspenzije i otkaza pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Policijske uprave Novi Pazar Ivana Knezevica” – stoji u pozivu organizacije.

Organizatori napominju da je to građanski protest na kojem će učestvovati studenti, svi ugnjetavani i napadnuti pojedinci, građani, sindikati, lokalni pokreti i inicijative.