BEOGRAD – Sinoć je svečano zatvoren 53. Bitef, kao Bitef Grad u Luci Beograd, predstavama Retke ptice, kompanije Vuk za Čoveka iz Francuske i predstavom festivala Pozvani uz neobjašnjivu energiju, a nakon predstave proglašeni su dobitnici nagrada, saopšteno je danas.

Predstava Ali: Strah jede dušu osvojila je Gran pri Mira Trailović, a ujedno i nagradu Politikinog žirija i nagradu publike, dok je specijalna nagrada Jovan Ćirilov pripala predstavi Nemoralne priče: 1. deo – Kuća majka.

Nakon predstave Pozvani i Retke ptice, održana je ceremonija dodele nagrada.

Predsednica žirija Kristin Amon-Sirežol saopštila je odluku medjunarodnog žirija, prema čijoj je odluci Grand pri Mira Trailović za najbolju predstavu u celini pripala predstavi Ali: Strah jede dušu, čiju režiju potpisuje Sebastijan Horvat, a produkciju Slovensko narodno gledališče Drama iz Ljubljane, istakavši izmedju ostalog da je izbor materijala korišćen u predstavi relevantan za današnje vreme.
“Iako ovaj komad izgleda jednostavno i suptilno, kompleksan je u svojoj strukturi što vidimo u oba glavna lika i njihovom ponašanju”, istakla je predsednica žirija Kristin Amon-Sirežol.

Specijalna nagrada Jovan Ćirilov koja se tradicionalno dodeljuje predstavi koja se ističe nekom od svojih karakteristika pripala je predstavi Nemoralne priče: 1. deo – Kuća majka, koautorke i izvodjačice Fie Menar iz Francuske, kompanije Non nova.

Politikin žiri dodelio je nagradu za najbolju režiju predstavi Ali: Strah jede dušu, u režiji Sebastijana Horvata, uz obrazloženje predsednika žirija da reditelj u predstavi višeznačno istražuje društveno osetljive teme, ali i samu pozorišnu igru, kroz njeno otvaranje prema publici.
Povodom svečanog zatvaranja festivala upriličen je koktel čiji su domaćini bili Sem Fabrici, šef delegacije Evropske Unije u Srbiji zajedno sa Milošem Latinovićem, direktorom Bitef teatra i Ivanom Medenicom, umetničkim direktorom Bitefa, u Luci Beograd. Visoke zvanice, predstavnici ambasada Evropske Unije i drugih ambasada, zajedno sa partnerima Bitefa prisustvovali su poslednjem izvodjenju predstave Pozvani.

Bitef su podržali Sekretarijat za kulturu Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Podršku festivalu pružili su i delegacija Evropske unije u Srbiji, ambasade Švajcarske i Nemačke, Gete institut u Beogradu, Francuski institut, Britanski savet, kao i ambasade SAD i Belgije.

Ovogodišnje izdanje festivala ostvareno je i uz podršku Fonda za otvoreno društvo.

Beta /Foto fb_bitef