NJUJORK – Pre nego što su svetski lideri na Samitu o klimi u UN dali svoja obećanja u vezi sa klimatskim promenama, 16-godišnja švedska aktivistkinja za klimatska pitanja Greta Tunberg uputila je u ponedeljak emotivan apel i prekor liderima.

“Kako se usuđujete? Ukrali ste moje snove”, poručila je u UN Tunberg, koja je pre više od godinu dana započela proteste ispred švedskog parlamenta, koji su kulminirali globalnim protestima protiv klimatskih promena.

“Ovo je sve pogrešno. Ne bi trebalo da sam ovde. Trebalo bi da sam u školi na drugoj strani okeana”, rekla je Tunberg i dodala da su svetski lideri “ukrali” njene snove i njeno detinjstvo svojim “praznim rečima”.

Tunberg je dodala da čak i najstroža smanjenja emisija štetnih gasova o kojima se govori samo daju svetu šansu od 50 odsto da ograniči globalno zagrevanje u budućnosti na dodatnih 0,4 stepena Celzijusa, što je globalni cilj.

To nije dovoljno, naglasila je Tunberg.

“Nećemo vam dopustiti da se s tim izvučete. Sada povlačimo liniju”, poručila je mlada aktivistkinja za klimatska pitanja.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP