VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da je naložio da se sutra objavi “neredigovani” transkript njegovog letošnjeg telefonskog razgovora s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Tramp je priznao da je sa Zelenskim u junu razgovarao o bivšem potpredsedniku Džou Bajdenu.

“Videćete da je to bio veoma prijateljski i sasvim prikladan telefonski razgovor. Bez pritiska”, napisao je Tramp na Tviteru.

Trampovo pominjanje Bajdena u razgovoru sa Zelenskim izazvalo je sumnje u to da li je neadekvatno upotrebio svoju funkciju da vrši pritisak na drugu zemlju kao način da naškodi svojim glavnim rivalima iz redova demokrata, navodi AP.

Inače, Tramp je samo nekoliko dana pre telefonskog razgovora sa Zelenskim, naložio svojoj administraciji da zamrzne skoro 400 miliona dolara pomoći Ukrajini.

Kako prenose svetski mediji, uzbunjivač iz obaveštajnih krugova je otkrio da je Tramp polovinom leta razgovarao sa ukrajinskim kolegom Volodomirom Zelenskim, tražeći od njega kompromitujuće informacije o Hanteru Bajdenu, sinu Džoa Bajdena, jednog od kandidata demokrata za izbore 2020.

Iako nema dokaza o navodnoj korupciji Bajdena ili njegovog sina, koji je bio u odboru ukrajinske energetske kompanije “Burizma holdings”, Trampov razgovor može predstavljati zloupotrebu predsedničke moći, navodi CNN.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP