BEOGRAD – Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je, prilikom provere kako se primenjuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u javnim preduzećima, od 58 upućenih zahteva dobili odgovore na 33, dok 25 institucija nije odgovorilo.

Kako je naveo saradnik TS Zlatko Minić, u tim odgovorima nije uvek bilo podataka koje je Transparentnost tražila, a najinteresnantiji su, “izgovori kojima se javna preduzeća služe kada ne žele da odgovore”.

Minić je naveo primer Autotransporta Pančevo čiji autobusi nisu saobraćali ka Beogradu u vreme održavanja opozicionog mitinga, kako je tada navedeno “usled nedovoljne količine goriva kao i nedovoljnog broja izvršilaca”.

Na pitanje o tim okolnostima, ATP Pančevo odgovorilo je da je spisak vozila i količina goriva deo plana odbrane zemlje i ima oznaku državne tajne.

Minić je takodje naveo odgovor preduzeća Rembas trans koje je traženje informacija o naplaćenim uslugama ; okarakterisalo kao “mobing na odgovorno lice”, kao i slučaj Parking servisa koji nije hteo da odgovori kojoj stranci preduzeće pripada s obzirom na izjavu direktora da akcijom uklanjanja nepropisno parkiranih vozila “dokazujemo da smo mi stranka koja uvodi red”.

Najažurnije u odgovorima je preduzeće Putevi Srbije koje ovog avgusta prvi put nije odgovorilo na zahtev da dostavi ugovor o izgradnji deonice puta Novi Beograd- Surčin.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da je primena Zakona o slobodnom pristupu informacijama nedosledna.

Unapredjen je sajt Vlade Srbije, ali su brojna dokumenta, prema njegovim rečima, ipak ostala sakrivena.

Nenadić je upozorio da se planiranim izmenama iz zakona izuzimaju akcionarska društva u državnom vlasništvu, a sa druge strane, od političke volje zavisi koje će preduzeće postati AD bez obaveze da pruža informacije, kao što se desilo sa Elektromrežom Srbije.

Beta