VARŠAVA – Oni plešu, pevaju, uzvikuju bes i radost – glumci sa trizomijom ili Daunovim sindromom osudjuju bezosećajnost prema osobama sa invaliditetom, a njihova predstava daleko od prikazivanja nekog nemoćnog stanja izaziva divljenje i emociju.

Glumci takodje upiru prstom na konzervativnu nacionalistiku vladu u Varšavi.

Predstava “Revolucija koja se nije dogodila” govori o protestu 12 osoba, hendikepiranih i njihovih bližnjih, koji su 14 dana 2018. godine boravili u jednom hodniku poljskog parlamenta.

Pokret koji je nastao kako bi odrasle osobe sa nekim hendikepom dobile mesečnu nadoknadu, pogodio je javno mnjenje ali nije bilo konkretnih rezultata. Medjutim, zakon o tome je ipak usvojen u julu 2019. godine.

U Poljskoj, kako navode istraživači, ima oko 60.000 osoba sa trizomijom. Prema podacima poljskog socijalnog osiguranja, vlada daje pomoć za 272.000 osoba sa hendikepom.

“Teatar 21” je pozorišna trupa koju je 2005. godine u Varšavi osnovala rediteljka Justina Sobčik. Cilj trupe nije izazivanje saosećanja već odbrana dostojanstva osoba sa invaliditetom.

Glumci sa Daunovim sindromom su sami napisali scenario predstave. Oni igraju političare na vlasti, parafrazirajući ih i ismevajući njihove reakcije na “okupaciju” parlamenta.

Ni prethodna poljska liberalna vlada nije poštedjena.

“Situacija traje decenijama i zapravo su svi političari podjednako odgovorni što se osobe sa invaliditetom ne tretiraju kao ravnopravni gradjani zemlje”, rekla je za Frans pres kodirektorka pozorišta i koreograf predstave Justina Vijelgus.

“Političari ne znaju šta je osoba sa invaliditetom”, kaže tokom predstave jedna glumica.

Posebno dirljiv trenutak predstave je potraga za ljubavlju osoba sa invaliditetom sa pitanjem koje postavlja jedna mlada glumica sa Daunovim sindrom – Da li postoji muškarac koji bi me voleo? Predstava se nastavlja sa jakom emocijom pošto toj glumici prilazi glumac sa hendikepom koji je poljubi i kaže da joj ništa ne nedostaje da bi je neko voleo.

Glumci autori predstave, autentični profesionalci čiji je napor da se izraze na pozorinici pomešan sa bolom i srećom, nemaju teškoća da energično brane svoje stavove.

“Ova vlada je okrutna prema nama. Ponaša se kao da smo biljke. Ja sam žena a ne dete. Potrebna mi je pomoć i bliskost s nekim”, rekla je Aleksandra Skotarek (31).

Mlada žena koja je godinama član trupe “Teatar 21”, nada se da će predstava “Revolucija koja se nije dogodila” doneti promene.

Komad je uspešan i igra se po Poljskoj ali i inostranstvu. Do kraja godine su predvidjena gostovanja u Krakovu, na festivalu Katovice i u Bidgošču. Naredne godine trupa putuje u Irsku i imaće predstavu u Golveju, gradu koji će 2020. godine biti evropska prestonica kulture.

Za sada nijedan predstavnik vlade nije vidjen medju gledaocima predstave.

Justina Vijelgus žali zbog toga. “Želimo da se naš glas čuje, napokon čuje i da nova izborna kampanja za parlamentarne izbore 13. oktobra ne bude samo ograničena na slogane i parole koji nisu praćeni delima. Mnogi koriste osobe sa invaliditetom kao mamac za privlačenjem glasača”, rekla je ona.

“Teatar 21” učestvuje u medjunarodnom projektu “Crossing the line” (Prelazeći liniju) o saradnji nekoliko slično profilisanih organizacija, medju kojima su neka pozorišta u Švedskoj, Irskoj, Holandiji i Francuskoj.

Cilj poljske pozorišne trupe je formiranje centra u Varšavi gde bi se umetnici i osobe sa hendikepom sastajali i radili zajedno.

Trizomija 21 ili Daunov sindrom predstavlja hromozomsku anomaliju koja dovodi do različitih intelektualnih teškoća. Za sada ne postoji lek za tu hromozomopatiju.

Beta AFP