Naslovna PLANETA U središtu Mlečnog puta otkriven par „gigantskih mehura“

U središtu Mlečnog puta otkriven par „gigantskih mehura“

NJUJORK – Međunarodni tim koji koristi Južnoafricku opservatoriju za radio astronomiju i “MeerKAT” teleskop saopštio je da je otkrio par ogromnih mehura u središtu Mlečnog puta, koji izgledaju kao veliki peščani sat.

Naučnici smatraju da je to jedna od najvećih struktura koja je ikada zapažena u našoj galaksiji i da je verovatno rezultat visokoenergetske erupcije koja se dogodila u blizini supermasivne crne rupe Mlečnog puta pre više miliona godina.

Uprkos tome što već dugo postoji u našoj matičnoj galaksiji, tek je odnedavno moguće uociti je, zahvaljujuci naprednim instrumentima teleskopa, koji mogu detektovati radio emisiju čak i kroz guste oblake svemirske prašine.

Naučnici su u novom radu objavljenom ove nedelje u časopisu Nejčer opisali strukturu u obliku peščanog sata, a kako su naveli, dugačka je na stotine svetlosnih godina.

“Središte naše galaksije je relativno mirno u poređenju sa drugim galaksijama sa vrlo aktivnim centralnim crnim rupama“, rekao je Ijan Hejvud sa Univerziteta u Okfordu, glavni autor studije, prenosi RTS.

“Uprkos tome, centralna crna rupa Mlecnog puta može, s vremena na vreme, postati netipično aktivna. Moguće je da je jedna takva aktivnost pokrenula dogadaje koji su rezulturali konstrukcijom nalik na pešcani sat“, objasnio je Hejvud.

Tanjug /Foto :Pixabay

Exit mobile version