Novi Pazar – Evropski dan jezika ove godine učenici Tehničke škole obeležili su na interesantan način. Oni su pripremili višejezičnu priredbu za svoje drugare i nastavnike, šaljući poruku da je jezička raznolikost najbolji način za postizanje većeg međukulturnog razumevanja.

Recitacije na nemačkom, španskom, italijanskom, ruskom, kineskom i bugarskom, motivacioni govori, skečevi, pesme… Ovakav program se ne priprema za jedan dan. O Danu evropskih jezika učenici ove škole razmišljali su od početka školske godine i prvi put su ovaj dan obeležili priredbom.

”Mi smo i ranije ovaj Dan obeležavali na različite načine, tako što smo pravili panoe, časove posvećivali Danu evropskih jezika. Na ovaj način želeli smo da istaknemo koliko je važno u 21. veku poštovati sve kulture i sve jezike i povezivati se sa ostlaima u svetu”, rekla je profesorka engleskog jezika i koordinatorka programa Suzana Marinković.

Na inicijativu Veća Evrope, Evropski dan jezika obeležava se u saradnji sa Evropskom komisijom 26.septembra svake godine još od 2001. Učenici Tehničke škole su na ovaj način, promovišući višejezičnost, pokazali da razumeju da je jezička raznolikost ključni element kulturne baštine našeg kontinenta.

RtvNP /indeksonline