Ugljanin: Medjunarodna zajednica prećutno tolerisala velikosrpsku okupaciju Sandžaka (VIDEO)

NOVI PAZAR – Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka poslala je zvaničnicima Srbije, Crne Gore i medjunarodne zajednice Platformu za rešavanje statusa Sandžaka, rekao je danas lider ove partije Sulejman Ugljanin.On je na konferenciji za novinare rekao da da je medjunarodna zajednica “prećutno tolerisala velikosrpsku okupaciju Sandžaka od 1918. godine do danas”.

“Vreme je da medjunarodna zajednica ispravi tu grešku i vrati Sandžak na upravljanje gradjanima kojima i pripada. U skladu sa tim, Platforma za rešavanje statusa Sandžaka je naš doprinos normalizaciji odnosa, demokratizaciji i regionalnoj stabilnosti, u procesu evropskih i NATO integracija zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ”, rekao je Ugljanin.

On je istakao da je Platformom predvidjeno uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, kao trajan i stabilan mehanizam koji osigurava nesmetan društveni i ekonomski razvoj i pruža jednake šanse za sve gradjane.

“Motiv Srba i Crnogoraca koji žive u Sandžaku da podrže uspostavljanje specijalnog statusa je, pored ostalog, taj što gradjani Sandžaka neće imati obavezu da plaćaju ratnu štetu Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu za zločine, koje su počinile takozvane srpske snage prilikom teritorijalnih osvajanja silom i etničkim čišćenjem tokom 90- tih godina”, rekao je Ugljanin.

On je ponovio da je specijalni status Sandžaka ključ je za rešavanje političkih i teritorijalnih sporova susednih država i naroda na Balkanu i da treba da bude nukleus regionalne stabilnosti i saradnje.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pokrenulo je u maju ove godine inicijativu za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, a kasnije je poslalo zahtev republičkim organima Srbije i Crne Gore za uspostavljanje ovog statusa za tu regiju.

Beta