BEOGRAD – Inspektori Poreske policije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u nastavku akcije u suzbijanju sive ekonomije uhapsili su tri preduzetnika, kao i jedno fizičko lice zbog sumnje da su utajili porez u ukupnom iznosu od oko 39 miliona dinara.

Osumnjičeni su u periodu od januara 2017. do jula 2019. godine vršili promet tekstilnih proizvoda pretežno fizičkim licima na daljinu, posredstvom kurirske službe iz Šapca, koja je u ime pošiljalaca preuzimala otkupninu u ukupnom ;iznosu od oko 130 miliona dinara od kupaca, i istu predavala prijavljenima.

Preduzetnici su gotovinu zadržavali za sopstvene potrebe, bez evidentiranja u poslovnim knjigama, odnosno fizičko lice navedenu delatnost nije ni registrovalo.

Na ovaj način je izbegnut obračun i plaćanje PDV–a, poreza na dohodak gradjana i doprinosa u ukupnom iznosu od 39.037.121 dinara.

Protiv fizičkog lica biće podneta krivična prijava zbog nedozvoljenog skladištenja robe, a navedena lica će uz zajedničke krivične prijave biti privedena nadležnim tužilaštvima.

Beta