BEOGRAD – Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) razgovarali su danas sa nadležnima u Ministarstvu prosvete koji su im preneli da će uskoro u Vladi Srbije biti održan sastanak na kome će se razmatrati njihovi zahtevi.

To je nakon sastanka za Tanjug rekla presednika USPRS Jasna Janković isticći da je to dobra vest i da se nadaju da će sastanak sa premijerkom Anom Brnabić biti održan što pre.

“Na sastanku u ministarstvu preneto nam je da su dobili obećanje da će biti održan sastanak u vladi što nas je obradovalo jer Vlada Srbije i jeste pravo mesto da razgovaramo o našim zahtevima posebno onih koji se odnose na platne razrede. Smisao sindikalne borbe nije u štrajku, već socijalnom dijalogu”, rekla je Janković.

Inače, taj sindikat pozvao je danas na štrajk i skraćenje časova na 30 minuta svoje članova.

Njihovi zahtevi odnose se na povećanje zarada na način kako je to prethodno bilo dogovoreno, kao i razgovore sa nadležnima o tome, uvođenje pravednih platnih razreda u sve oblasti koje se finansiraju iz budzeta, pokretanje zastalih pregovora iz oktobra prošle godine.

Smatraju i da je loše to što je uvođenje platnih razreda odloženo za jul 2020. godine.

Janković je danas na konferenciji novinarima saopštila da je štrajk odnosno skraćenja nastave na trideset minuta bilo realizovano u oko 670 škola u Srbiji, a taj sindikat ima članstvo u 736 škola u Srbiji.

Prema podacima koje su Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavili direktori osnovnih i srednjih škola u Srbiji, nastava je danas bila skraćena u 237 od ukupno 1.772 škole, odsnosno zantno manji od broja koji su u javnost izneli predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Tanjug