BEOGRAD – Po nalogu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Ðorđevića, a u okviru sprovođenja akcije pojačanih vanrednih inspekcijskih nadzora, inspektori rada otkrili su 130 lica na radu na ”na crno” i devet neregistrovanih privrednih subjekata.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva rada, u akciji koja je sprovedena juče u drugoj smeni i tokom noći, inspektori su izvršili nadzore kod 412 poslodavaca na teritoriji cele Srbiji, i to u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, u delatnosti građevinarstva, ugostiteljstva, popravke i održavanja motornih vozila, trgovine, proizvodnje hleba, svežeg peciva i kolača i u uslužnim delatnostima.

Pojačanim inspekcijskim nadzorima obuhvaćeno je ukupno 1.016 lica.

Podneto je 48 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, doneto je 32 rešenja i 45 naloga na zapisnike za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i devet rešenja o zabrani rada na mestu rada.

Pojedini inspekcijski nadzori obavljeni su po principu takozvane ”rotacije”, što zapravo znači da su ih izvršili inspektori koji inače ne rade na teritoriji na kojoj su sproveli nadzore.

“Opsežne akcije borbe protiv sive ekonomije i rada na crno biće nastavljene u narednom periodu. Planiram da u inspekcijskom nadzoru učestvujem lično. Nećemo dozvoliti poslodavcima da krše prava radnika, nema privilegovanih”, rekao je ministar Ðorđević, navodi se u saopštenju.

Podseća se da će spisak svih poslodavaca kod kojih je utvrđeno da nisu radili u skladu sa zakonom biti kao i do sada, objavljen i redovno ažuriran na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na linku www.minrzs.gov.rs.

Tanjug