VAŠINGTON – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija proizvoditi rakete zabranjene do prošlog meseca, kada su se Moskva i Vašington povukli iz nuklearnog sporazuma, ali da će ih razmestiti samo ako to urade SAD, preneo je Glas Amerike (Voice of America – VOA).

“Otvoreno smo rekli da nećemo razmeštati ništa nakon što su Amerikanci testirali takvu raketu. Proizvodićemo ih, naravno, ali ih nećemo rasporedjivati u područja gde nema američkih raketnih sistema te vrste”, rekao je Putin na ekonomskoj konferenciji u Vladivostoku.

SAD su se 2. avgusta povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, koji je zabranjivao krstareće i balističke rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara. Američka administracija se odlučila na taj potez zbog, kako je saopštila, višegodišnjeg ruskog kršenja sporazuma. Moskva je odbacila te optužbe.

Tenzije su se dodatno zaoštrile nakon što je Vašington saopštio 18. avgusta da je izveo raketnu probu i da će prikupljeni podaci biti upotrebljeni za razvoj “budućih kapaciteta srednjeg dometa”.

Putin je rekao u Vladivostoku da je zabrinut zbog vesti iz Vašingtona o razmeštanju raketa u Japanu i Južnoj Koreji, s obzirom na to da je reč o lokacijama s kojih se može pogoditi ruska teritorija.

Ruski predsednik je prošlog meseca upozorio da će Rusija odgovoriti recipročnim merama, ako SAD razviju nuklearne rakete kratkog i srednjeg dometa posle povlačenja ključnog nuklearnog sporazuma.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja – krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa 1

Beta