RIJAD – Vojna koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori protiv pokreta Huta u Jemenu, objavila je da je napad na saudijska naftna postrojenja izveden iranskim naoružanjem i da ne potiče iz Jemena.

U pitanju su rezultati preliminarne istrage koju je na konferenciji za novinare u Rijadu saopštio portparol koalicije, Turki el Malki.

On je naveo da istraga u vezi sa napadom, za koji su odgovornost preuzeli Huti, i dalje traje, kao i da vlasti pokušavaju da utvrde odakle je napad pokrenut, prenosi Rojters.

Dva dana nakon što je izveden napad na naftna postrojenja Saudi Armako, svetski ekonomski i politički moćnici diskutuju o tome kakve će posledice to imati na uzdrmano naftno tržiste, odnosno kako će se razviti situacija posle tvrdnji SAD da Iran stoji iza napada, a ne Huti koji su preuzeli odgovornost.

SAD su objavile satelitske snimke, kao i tvrdnje obaveštajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja, prenosi BBC.

Iran odbacuje bilo kakvu umešanost u subotnje napade, za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koje inače Iran podržava, ali neimenovani američki zvaničnici su u razgovoru sa američkim i stranim novinarima naveli da pravac i obim napada dovode u sumnju na umešanost Huta.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP