KRALJEVO – Pripadnici Vojske Srbije pobednici su drugog Međunarodnog takmičenja vojnih vozača, koje je danas, proglašenjem pobednika, završeno u kraljevačkoj kasarni „Ribnica”.

Pripadnici VS su pobednici, i u pojedinačnom i u ekipnom plasmanu, među devet ekipa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U ekipnoj konkurenciji prvo mesto zauzela je ekipa Vojske Srbije, drugo ekipa Ruske Federacije, a treću poziciju ove godine zauzela je ekipa Italije.

Priznanja je predstavnicima ekipa uručio ministar ministar odbrane Aleksandar Vulin na ceremoniji svečanog zatvaranja u kasarni „Ribnica”.

Vulin je, uz čestitke vozačima, istakao da Vojska Srbije koristi svaku priliku da se obuči, podeli svoja iskustva, ali i da uči od drugih armija.

“Bili smo dobri domaćini i armije iz čitavog sveta su mogle da posvedoče da Vojska Srbije može da se meri sa svakom od najvećih armija sveta”. rekao je Vulin.

Naveo je da je zadovoljan postignutim rezultatima, ali da je važnije od svega što je VS pokazala obučenost, spremnost, kao i što je pokazano da je Vojska Srbije faktor mira, da sa njom može da se sarađuje i da iz celog sveta ljudi dolaze zato što cene i poštuju Vojsku Srbije i zato što imaju šta da nauče od nje.

Ministar odbrane je istakao da će u narednom periodu Vojska Srbije nabaviti značajan broj novih vozila, jer svaki vojnik mora da ima najbolju opremu, najbolje uslove, kao i nova sredstva.

“Učinićemo sve da tehnološki dostignemo sve one koji su ispred nas, ali i da naši pripadnici u svakodnevnom obavljanju svojih aktivnosti imaju nove kamione, nova terenska vozila i nova borbena vozila pešadije. To je pred nama u narednom periodu”, rekao je Vulin.

U pojedinačnoj konkurenciji sva tri prva mesta zauzeli su vozači Vojske Srbije – na pobedničko postolje popeo se desetar Slobodan Milašinović, drugi je bio desetar Danijel Dobrić, a treći je razvodnik Radovan Vukašinović.

Najboljima je medalje i priznanja uručio zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković.

Na takmičenju je učestvovalo devet ekipa i 18 takmičara iz Srbije, Rusije, Italije, BiH i Mađarske, a tokom trodnevnog takmičenja vozači su pokazali znanje i veštine koje su potrebne za ovu odgovornu i značajnu dužnost u svakoj vojsci.

Komandant Bataljona za obuku saobraćajne službe i nacionalni predstavnik Vojske Srbije potpukovnik Goran Dobrić rekao je da je se takmičenje odvijalo kroz četiri discipline rešavanja testa, gađanjem iz vazdušne puške, savlađivanjem poligona na asfaltnoj podlozi i savlađivanjem terenske staze.

Ekipu Vojske Srbije činili su pripadnici iz svih njenih jedinica

Drugo mesto ekipno osvojila je ekipa Rusije, a iz oružanih snaga te zemlje, učestvovao je i zastavnik Maksim Evdokimov, koji je rekao da mu se svidela staza, koja je vrlo zanimljiva.

Među učesnicima iz ekipe Italije je bio i zastavnik Alesandro Stelta, koji je istakao da je prvi put u Srbiji, da je takmičenje novo iskustvo, te da se nada da će i u narednom periodu biti pozvani na ovakva takmičenja, kao i da će se u Italiji organizovati nešto slično.