BEOGRAD – Pune ruke posla za carinike i policiju na graničnom prelazu gradina, četiri tovara bila “posebna”. Glavni krijumčari naši ili državljani okolnih zemalja

GRADINA JE opet postala “crna tačka” na glavnoj trasi balkanskog puta droge. Za svega godinu, carinici i policija na jugoistočnoj kapiji Srbije u četiri navrata otkrili su i zaplenili oko pet tona marihuane, a poslednji tovar od 1.480 kilograma otkriven je pre nekoliko dana. Za razliku od pre desetak godina, kada su se opijati uglavnom švercovali od istoka ka zapadu, ova količina droge bila je namenjena turskom tržištu, a glavni akteri krijumčarenja, odnosno kuriri su naši državljani ili državljani okolnih zemalja, vozači šlepera kojima se marihuana prevozi. Istini za volju, heroin, kokain i hašiš se i dalje krijumčare ka zapadnoevropskim zemljama, dok marihuana, ekstazi i slični opijati idu u drugom smeru.

Uspeh kojim bi sasvim sigurno bile zadovoljne mnoge policije i carine u svetu posledica je saradnje naših organa gonjenja sa kolegama iz drugih država, ali i uspešne primene metode procene rizika i razmene podataka sa kolegama u ovom delu Evrope, kažu naši izvori upućeni u svet krijumčarenja.

Desetak švercera, rekordera koji su u poslednjih meseci “pali” procesuira se u pirotskom višem sudu ili tužilaštvu, a postupci su u raznim fazama. Zajedničko im je, međutim, to što su svi u pritvoru ili čekaju upućivanje na izdržavanje pravosnažne kazne.

– Takozvana crna brojka krije koliko je marihuane prošvercovano pre nego što je pukao ovaj lanac od Srbije ka Turskoj i Bugarskoj, odnosno pre nego što je u dva poluprikoličara novosadskih tablica pre godinu otkriveno ukupno 590 kilograma droge. Kamioni su krenuli put Turske potpuno prazni, kako bi navodno natovarili neku robu u Istanbulu, dok na Gradini nisu otkrivene duple čeone strane u kojima su bili paketi droge. Vinovnici ovog šverca M. C. iz Novog Sada i M. K. iz Bojanića kraj Doboja su već dobili prve kazne od po devet godina zatvora – podseća naš sagovornik.

Marta ove godine, u pokušaju šverca na gotovo identičan način, zaplenjeno je 1.100 kilograma nadomak prelaza Gradina, u takozvanoj dubinskoj kontroli kamiona. Ovaj tovar su zaplenili pripadnici BIA i SBPOK, a opijat je takođe bio u čeonoj stranici poluprikoličara. U prvoj dekadi aprila, tačnije osmog dana tog meseca, desila se još jedna velika zaplena, i to na svega nekoliko stotina metara dalje od Gradine. Na bugarskom prelazu Kalotina u jednom šleperu naših tablica kolege naših carinika otkrile su i zaplenile 1.500 kilograma marihune.

Gradina

Poslednji slučaj, od pre nekoliko dana, još uvek je u fazi istrage. U kamionu koji je natovario stočnu hranu u jednoj mešaonici u Mačvi, među džakovima sa mekinjama bilo je 148 džakova kanabisa, ukupne težine 1.480 kilograma. Kilogram te droge na ulici je oko 150 evra, što znači da je samo taj tovar bio vredan preko 220.000 evropskih novčanica.

– Marihuana je najverovatnije iz Albanije, odakle se šalje put Kosmeta i Crne Gore i na taj način dospeva kod naših krijumčara i narko-bosova, koji su povezani sa Turcima.

TERAJU KRTICE?!

OSUMNjIČENI koji su “pali” u selima kod Pirota i Dimitrovgrada se brane govoreći da su drogu uzgajali za vlastite potrebe, odnosno za proizvodnju ulja koje koriste za lečenje.

Oni sitniji proizvođači, kod kojih se zapleni po nekoliko stabljika, u istrazi obično kažu da su konoplju posadili zato što njen miris tera krtice iz bašta.


novosti.rs